Udelukket på grund af krigen: Nu er Rusland inviteret med igen

Udland

01/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Belarus og Iran har også fået at vide, de må dukke op.

Udelukket sidste år: Nu er Rusland inviteret med igen

UDLAND

01/09/2023 11:49

Jens Asbjørn Bøgen

Der er også kommet en invitation til Belarus og Iran.

Rusland og Belarus er blevet inviteret med til Nobelprisuddelingen i Stockholm, efter begge lande blev udelukket sidste år efter Ruslands invasion af Ukraine.

Derudover er også Iran blevet inviteret til at besøge den svenske hovedstad, efter de heller ikke fik en invitation sidste år.

Det skriver BBC.

Nobelpriskomitéen siger i en udtalelse, at man søger at inkludere alle, hvilket også gælder dem, der ikke deler de samme værdier, som Nobelprisen står for.

Kontroversiel partileder melder afbud

Også internt i Sverige er der kommet en uventet invitation, idet lederen af det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, er blevet budt velkommen til banketten.

Partilederen har dog meldt afbud til årets prisuddeling, da han, ifølge en talsperson, har for travlt til at rejse til Oslo for at overvære uddelingen.

Fem ud af de seks nobelpriser bliver uddelt i Stockholm, imens fredsprisen bliver uddelt i den norske hovedstad Oslo.

Sidste år blev ambassadører fra Rusland og Belarus bedt om at holde sig væk på grund af den russiske invasion af Ukraine. Da Belarus er en tæt allieret til Rusland, gjaldt det begge landene, selvom det "kun" er Rusland, der har invaderet Ukraine.

Iran blev ikke inviteret i 2022 på grund af landets forhold til menneskerettigheder.

Vidar Helgesen, administrerende direktør for Nobelfonden, forklarede beslutningen om at invitere landene tilbage:

”Det er tydeligt, at verden i stigende grad er opdelt i sfærer, hvor dialogen mellem dem med forskellige holdninger reduceres. For at imødegå denne tendens udvider vi nu vores invitationer til at fejre og forstå Nobelprisen og vigtigheden af ​​fri videnskab, fri kultur og frie, fredelige samfund."

Krads kritik

Det svenske liberale parlamentsmedlem Karin Karlsbro anklagede fonden for at skabe en "farlig præcedens" ved at "give grønt lys til at invitere Rusland til en glamourøs fest, mens missiler falder over ukrainske kulturcentre og myrder børn."

I en tale til svensk offentlig radio kaldte hun Rusland, Hviderusland og Iran for "slyngelstater", der "undertrykker deres borgere, fører krig og terror mod deres eget folk og nabolande".

"De er lande, der ikke tilslutter sig demokratiske værdier på nogen måde," sagde hun. "Der er krig i Europa. De (Nobelfonden) indtager en utrolig naiv holdning. Det underminerer den sammenhængskraft, vi har brug for i hele samfundet."

Svenske politiske partiledere er traditionelt inviteret til banketten, men Sverigedemokraternes leder Jimmie Akesson blev alså tidligere afvist.

Hans parti blev grundlagt af nazistiske sympatisører og var blevet undgået af mainstream i årtier. Det vandt omkring en femtedel af stemmerne ved sidste års folketingsvalg.