Mystisk pakke efterladt på tog: Konduktøren kunne ikke tro sin øjne, da han åbnede den

Udland

31/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad i alverden?!

En ting er at glemme et halstørklæde eller jakke, når man stiger af toget.

Det er straks mere irriterende at glemme en taske eller måske sin kuffert.

Men prøv så at forestille dig, at det, du har med dig, har en samlet værdi på omkring 1,5 mio. kroner - og du glemmer at tage det med dig.

Det lyder som starten på en Hollywood-film, men ikke desto mindre er det den pureste sandhed.

For i 2019 fandt en togkonduktør i Schweiz nemlig en pakke ombord på et tog, der i den grad fik ham til at spærre øjnene op, da han åbnede den.

3,7 kilo guldbarrer

I pakken lå der 120 små guldbarrer med en samlet vægt på 3,7 kilo. Hvad der var langt mere besynderligt var, at pakken havde en påskrift, hvor der stod: "ICRC værdigenstande".

ICRC er en forkortelse for Internal Comittee of the Red Cross, altså inernationalt Røde Kors, men det var altså ikke en Røde Kors-medarbejder, der havde glemt at tage den værdifulde last med sig.

Siden 2019 har politiet nemlig forsøgt at finde ejeren af det opsigtsvækkende fund, men uden held - og derfor bliver guldet nu doneret til netop Røde Kors.

Kan gøre massiv forskel

I en meddelelse skriver schweizisk Røde Kors:

Trods en grundig undersøgelse har det ikke været muligt at fastslå, hvem der ejede de 120 guldbarrer, der blev fundet i oktober 2019 på et tog fra St. Gallen til Luzern, oplyste Luzerns anklagemyndighed fredag. Guldet er værd omkring CHF 200.000 (ca. 1,5 mio. kroner).

Guldbarrerne var i en hvid pakke med ordene "IKRK Wertsendung" ("ICRC værdifuld forsendelse"). Den offentlige anklagemyndighed antager, at den uidentificerede ejer havde tiltænkt guldet til ICRC.

Efter en længere efterforskning var myndighederne ikke i stand til at spore ejeren eller forbinde barrerne med nogen forbrydelse.

"Da guldet var i en pakke adresseret til ICRC, kan vi antage, at den ukendte ejer ønskede at give guldet til denne organisation. Guldet vil derfor blive overdraget til ICRC," forklarede Luzerns anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

I et interview med AFP sagde Den Internationale Røde Kors Komité i første omgang, at den var blevet beroliget om guldets oprindelse efter en tilbundsgående politiefterforskning, og kunne derfor tage imod gaven.

"Vi vil gerne udtrykke vores taknemmelighed for dette generøse bidrag til ICRC," sagde en talsmand, som var hurtig til at påpege, at organisationen foretrækker at modtage donationer gennem mere traditionelle kanaler.

"Den modtagne donation vil yde et væsentligt bidrag til at finansiere ICRC's globale operationer, som er dedikeret til at beskytte og hjælpe de mest sårbare mennesker, der er ramt af krig og vold," sagde talsmanden. Guldet vil blive solgt, tilføjede han.