Drengs øjne skifter farve fra brun til blå efter covid-behandling

Udland

07/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det virkede imidlertid ikke til at påvirke hans synsevne.

En seks måneder gammel dreng, der fik ordineret et antiviralt lægemiddel til behandling af Covid, havde en mærkelig reaktion - hans mørkebrune øjne blev lyseblå.

Den unavngivne spæd fra Thailand fik favipiravir: en behandling, der almindeligvis bruges til influenza og Ebola, og som blev brugt som en Covid-terapi i dele af Asien og Europa under pandemien, men aldrig blev godkendt i USA.

Læger i Bangkok, der behandlede spædbarnet, sagde, at det antivirale lægemiddel frigav et fluorescerent kemikalie, der ophobede sig i drengens hornhinder.

Drengens øjne ændrede farve 18 timer efter, at han havde fået behandlingen, men vendte tilbage til deres naturlige farve fem dage efter behandlingens afslutning.

De mest almindelige bivirkninger ved behandlingen inkluderer en stigning i urinsyren i kroppen, diarré og et lavt antal hvide blodlegemer, som udgør cirka 20 procent af bivirkningerne.

Havde ikke effekt på synsevne

Rapporten om spædbarnet blev offentliggjort i april 2023, men den præcise dato for bivirkningen er ukendt.

På dag ét modtog han 82 milligram, og 18 timer senere bemærkede hans mor farveskiftet i øjnene.

'Ingen blålig misfarvning blev observeret andre steder som hud, negle eller mundslimhinde. Symptomerne forbedrede sig efter tre dages behandling med favipiravir,' skrev forskerne i studiet, der blev offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Pediatrics.

En øjenundersøgelse blev udført efter afsluttet behandling.

”Patienten var i stand til at se og følge lyset i alle retninger,” står der i studiet.

Forskerne skrev, at denne fluorescens ”kan skyldes lægemidlet, dets metabolitter eller yderligere tabletkomponenter som titaniumdioxid og gul jernoxid.”

Ikke helt ukendt fænomen

Selvom drengen er den yngste patient, der har fået behandlingen, er han ikke den første til at opleve den mærkelige bivirkning.

En undersøgelse fra 2021 rapporterer om tilfældet af en 20-årig mand i Indien, der oplevede nøjagtig samme ændring af øjenfarven.

Han fik favipiravir, og på andendagen bemærkede han farveændringen i sine øjne - den samme dybe, blå farve, der vendte tilbage til naturlig brun, da behandlingen var stoppet.

”Vi antog, at den blålige farvetone i hornhinden kunne være relateret til favipiravir, og vi rådede patienten til straks at stoppe med at bruge lægemidlet. Det var bemærkelsesværdigt at se, at allerede dagen efter at have stoppet med favipiravir, vendte patientens hornhinder tilbage til deres normale farve,” står der i rapporten, der blev offentliggjort af et hold fra Medicine Healthway Hospitals i Indien.

Efter dette tilfælde gennemsøgte holdet anden litteratur for at finde andre tilfælde, men konkluderede, at denne mand er det første tilfælde, hvor favipiravir forårsager en blålig misfarvning af hornhinden.

Du kan se billeder af drengens øjne før og efter den mærkværdige farveændring i den medicinske rapport her.