Advarsel til forældre: Disse vingummier kan give børn "alvorlig og langvarig" forgiftning

Udland

06/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det gælder om at holde dem langt ude af de smås rækkevidde!

At spise blot to stykker vingummi tilsat marihuana kan udløse "alvorlige og langvarige" toksiske reaktioner hos små børn, tyder en ny undersøgelse på.

Forskere fandt ud af, at børn under seks år oplevede faldende blodtryk, farligt langsomme hjertefrekvenser, kramper, manglende reaktionsevne og åndedrætsfejl efter kun 1,7 mg THC pr. 1 kg. kropsvægt - uanset alder eller køn.

Et typisk cannabisvingummi indeholder omkring 10 mg. THC - det psykoaktive stof, der forårsager en 'rus'.

Det betyder, at en tumling, der vejer 11,3 kg, ville overskride den tærskel efter at have indtaget blot to stykker af slikket.

En bid er ikke nok

Men forskere på Children's Hospital Colorado Network opdagede, at en enkelt bid var nok til at forårsage døsighed, forvirring, dårlig balance og koordination samt opkastning.

Nogle gange varede virkningerne et par timer, mens de i andre tilfælde vedvarede i mere end 24 timer.

Medforfatter Dr. Lesley Pepin, en medicinsk toksikologiforsker ved Rocky Mountain Poison and Drug Safety i Denver, sagde: "Med udbredt legalisering af cannabis har vi set en stigning i utilsigtede cannabis-udsættelser hos børn.

"I små børn tilskrives disse udsættelser primært spiselige cannabisprodukter (såsom brownies, chokolade og vingummier).

"Børn, der bliver syge af cannabis, kræver hospitalsvurdering, medicinsk observation og har ofte brug for behandlinger som supplerende ilt eller intravenøse væsker.”

"Virkningerne kan vare timer eller sommetider mere end en hel dag."

Undersøgt 80 tilfælde

Holdet undersøgte medicinske journaler fra januar 2015 til oktober 2022.

I løbet af denne periode var der 80 tilfælde af utilsigtet indtagelse hos børn på seks år og derunder, der opfyldte kriterierne for "skadelig udsættelse" på fire børnehospitaler og akutcentre.

Den gennemsnitlige alder for patienterne var lidt under tre år, og 90 procent af børnene spiste vingummierne derhjemme.

Analyse afslørede, at toksicitetsgrænsen var 1,7 mg. THC pr. 1 kg kropsvægt.

I alt viste 72 børn symptomer inden for en time, med sedation, sløvhed og opkastning som de mest almindelige.

Mens 34 ikke krævede yderligere medicinsk hjælp efter 1 mg THC eller mindre pr. pund kropsvægt, krævede 37, der indtog i gennemsnit 5,5 mg. pr. pund kropsvægt, øjeblikkelig hjælp.

Deres bivirkninger, som inkluderede kramper og koma og varede i gennemsnit 20,3 timer, betød, at nogle måtte tilsluttes ventilatorer og have blodtryksmedicin.

Forskerne bemærkede, at disse tilfælde var sjældne, og andre faktorer muligvis har bidraget til individuelle virkninger.

Otte børn viste slet ingen symptomer.

Betydelig toksicitet

Forfatterne sagde i tidsskriftet Pediatrics: "Indtagelse af spiselige cannabisprodukter hos børn under seks år kan føre til klinisk betydelig toksicitet.”

"Med udgangspunkt i vores resultater ville en indtagelse af 10 mg. THC sandsynligvis ikke forårsage alvorlig toksicitet hos de fleste små børn.

"[Dog] fordobles oddsene for alvorlige eller langvarige symptomer med hver ekstra 1 mg./kg. THC."

THC-vingummier er ulovlige i Storbritannien, da cannabis er et klasse B-stof.

Men, fordi de ikke lugter af eller ligner cannabis, sælges de i vid udstrækning og appellerer ofte til børn med farverige emballager og tegneseriefigurer.

I USA er spiselige marihuanaprodukter lovlige til rekreativt og medicinsk brug i mere end 20 stater.

Dr. Tucker Woods, formand for skadestuen og assisterende medicinsk direktør for Lenox Health Greenwich Village i New York City, sagde: "Vi ser flere tilfælde af dette, og jeg forventer at se endnu flere nu, hvor marihuana bliver lovligt i flere og flere stater.”

"Disse vingummier er lavet til voksne, der i gennemsnit vejer 54 til 72 kg, så for et barn, der vejer 12,7 kg, kan en vingummi være nok til at forårsage koma eller kramper.

"Jo mindre et barn vejer, desto større er risikoen for indtagelse af en toksisk dosis THC."

I mellemtiden har kriminalbetjent Karen Osborne fra Essex Police tidligere sagt: "Vi ønsker, at folk er opmærksomme på farerne ved at indtage spiselige cannabisprodukter.”

"Konsekvenserne for unge mennesker - og samfundet generelt - kan ikke undervurderes."

"Produkterne kan se harmløse ud, og faktisk 'sjove', men de er meget farlige.”

"Deres virkninger er meget forsinkede, hvilket betyder, at unge mennesker meget sandsynligt vil indtage en farlig mængde, før de overhovedet mærker virkningerne."

Eksperter anbefaler at opbevare cannabisprodukter i aflåselige skabe, som børn ikke kan nå.

Hvis du tror, at dit barn har indtaget marihuana, bør du straks søge lægehjælp.

Hvad er THC?

Tetrahydrocannabinol - eller THC - er den vigtigste psykoaktive, kemiske forbindelse i marihuana. Det er det, der får folk til at føle sig 'høje'.

Cannabis indeholder også cannabidiol - eller CBD - som menes at fremme generelle følelser af velvære uden den 'høje'.

Begge kan bruges til at behandle visse tilstande, såsom smerte, kvalme, kræft, spiseforstyrrelser, epilepsi, angst og PTSD. Men de er ikke lovlige overalt, og de har mulige bivirkninger.

Kilde: The Sun