Mangler ordentligt behandlingstilbud: Omkring en million danskere lider af kroniske rygsmerter

Sundhed

09/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Omkring en million danskere lider af lænderygsmerter uden tilstrækkelig hjælp, og mange må sygemelde sig, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Omkring en million danskere lider af lænderygsmerter, og de står ofte alene med smerterne. Mange bliver tvunget til at sygemelde sig, når smerterne bliver for invaliderende, og der mangler tilgængelige og effektive behandlingstilbud for de mange, der rammes. 

Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) - udarbejdet for Gigtforeningen.

Lænderygsmerter er en af de største folkesygdomme i Danmark. Ifølge rapporten må danskere med rygsmerter hvert år tage over 4,6 millioner ekstra sygedage. Det svarer til næsten 2.400 årsværk — og dækker kun langtidssygemeldingerne.

Derudover er der utallige enkeltstående sygedage og uger. Det udgør en enorm økonomisk belastning for samfundet, men det værste er den manglende støtte til patienterne, der ofte kæmper alene med smerterne.

“Det er uacceptabelt, at så mange rygpatienter står uden reelle behandlingstilbud. Mange oplever lange ventetider til specialister eller selv må betale for fysioterapi, som mange ikke har råd til. Det er simpelthen ikke godt nok,” siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

"Der er brug for kommunale og offentligt finansierede tilbud, som kan give alle med vedvarende rygsmerter en hurtig og effektiv behandling."

Manglerne i systemet rammer skævt og rammer hårdt

Rapporten afslører, at mennesker med kort uddannelse rammes særligt hårdt af rygsmerter.

29 procent af mænd med grundskole som højeste uddannelse har lænderygsmerter, mens det samme kun gælder for 17 procent af mænd med videregående uddannelse. For kvinder er tallene 35 procent mod 20 procent.

Hvis forekomsten af rygsmerter var den samme på tværs af alle uddannelsesniveauer, kunne antallet af rygpatienter reduceres med hele 24 procent.

”Alt for mange ufaglærte danskere kæmper unødigt længe med smerter, uden at de har ordentlig adgang til hjælp. Det er ikke kun uretfærdigt — det er også dyrt for samfundet. Vi kunne spare milliarder og få flere raske hænder på arbejdsmarkedet, hvis vi investerede i forebyggelse, træning, patientuddannelse og behandlingstilbud,” siger Mette Bryde Lind.

En opfordring til politikerne: Prioritér ryg- og gigtpatienter nu

Gigtforeningen opfordrer til en massiv opgradering af det offentlige behandlingssystem for rygpatienter. “Vi har ikke råd til at lade stå til. Det er på tide, at politikerne prioriterer ryg- og gigtpatienterne, når de næste skridt for fremtidens sundhedsvæsen skal aftales,” mener Mette Bryde Lind.

Fakta fra rapporten

  • 1 million mennesker i Danmark lider af lænderygsmerter

  • Rygsmerter rammer skævt: 29 % af mænd og 35 % af kvinder med grundskole som højeste uddannelse har lænderygsmerter, sammenlignet med 17 % og 20 % blandt dem med videregående uddannelse

  • Mennesker med lænderygsmerter har årligt 4,6 millioner ekstra sygedage sammenlignet med personer uden smerter.

  • Produktionsomkostningerne grundet rygsmerter var i 2021 estimeret til 33,7 mia. kr.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2024, baseret på NATSUP-21