Kender du kæledyrseffekten? Studie viser overraskende sammenhæng med aldring

Sundhed

02/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Et studie af forskere fra University of Michigan tyder det på, at kæledyr kan afværge de naturlige kognitive skader, der sker på grund af aldring.

Det er tidligere blevet vist, at kæledyr beskytter vores tarme og hjerter, men nu er det altså også blevet vist, at kæledyr har flere egenskaber end blot det.

I en undersøgelse spurgte forskerne 20.000 mennesker over 50 år om deres kæledyrs status.

Derefter blev de adspurgte bedt om at udfylde et skema, der skulle måle deres evne til at tænke. Og det var her, de overraskende resultater viste sig.

Især tydelig var det ved personer over 65, hvor de første symptomer normalt viser sig.

Undersøgelsen viste helt konkret, at havde en person ejet et kæledyr i over 5 år, fandt de ud af, at deres kort- og langtidshukommelse for ord var langt bedre end for dem, der ikke have et kæledyr, men havde en tilsvarende alder.

Resultater skal tages med et gran salt

Forskerne fortælle dog også, at undersøgelsen ikke er mejslet i sten. For eksempel, fortæller de, at det forholder sig omvendt. At folk med i forvejen gode kognitive evner er mere tilbøjelige til at holde kæledyrskammerater senere i livet.

Dog, som forskerne også siger, så vil det ofte være, at kæledyr på indirekte vis gavner de kognitive evner, da kæledyrsejere på grund af hunden eller et andet kæledyr oftere kommer ud i naturen, og det er koblet til øget sundhed.

Andre sundhedseffekter af kæledyr

Studiet fletter sig ind i de stigende studier, der har vist en sammenhæng mellem kæledyr og vores sundhed.

Fx har et studie vist, at kæledyr lindrer ensomhed og faktisk kan lindre kronisk stress. Det skyldes, at det at have nogen at tale med i løbet af dagen, selvom det ikke er mennesker, kan have en lignende effekt, dog lidt mindre.