Forskere: Denne type mad er kræftfremkaldende

Sundhed

08/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Du spiser med al sandsynlighed denne type mad, der ifølge forskere er så kræftfremkaldende, at der burde medfølge en advarsel på pakkerne, som man kender frat tobaksvarer

Du har set advarslerne om hvor farligt produktet er hundredevis af gange efterhånden, da de er printet på tobaksvarer i det meste af Europa. Men ifølge et hold forskere fra Imperial's School of Public Health burde en lignende advarsel også være på pakkerne af mad, der falder ind under kategorien ultraprocesserede fødevarer.

Det konkluderer de efter et større studie af folks sundhed og spisevaner.

Brød og pålæg

De såkaldte ultraprocesserede fødevarer er den sidste kategori indenfor forarbejdet mad. Det er typisk fødevarer, der indeholder en stor mængde af tilsætningsstoffer, der bl.a. bruges til at påvirke holdbarhedstiden eller ændre på smagen af produkterne.

Det er især noget vi kender for varer som færdigretter og sodavand. Men nogle typer af langtidsholdbart brød og forskellige typer af pålæg er også på listen over skadelig kost.

Hjerne og livmoder særligt udsat

Selv når forskerne fjernede faktorer som BMI, vægt, rygning og aktivitetsniveau var resultatet chokerende for holdet. De fandt frem til, at hvis ens forbrug af ultraforarbejdet mad og drikke steg med 10%, så steg ens risiko for kræft med omkring 2%.

Skræmmende tal viste dog, at chancen for, at kvinder kunne udvikle kræft i livmoderen steg med hele 19% udover de 2% for andre typer af den alvorlige sygdom.

Mindre pizza foran flimmeren, flere gulerødder

Der findes dog kritiske røster overfor forslaget. De peger på, at selvom forskerholdet har taget højde for at ekskludere andre faktorer end madindtaget i deres undersøgelse, så har de ikke kigget på andre mønstre i deltagernes spisevaner.

Det mener kritikkere er et problem, da et iøjnefaldende element i deltagernes kostpyramide er grøntsager, eller mangel på samme. Deltagerne har nemlig haft en relativt uvarieret kost, der kan være (med)skyldig i den øgede kræftrisiko.