Dansk-søvntrend hitter i udlandet: Sådan får du 8 timers kvalitetssøvn hver nat

Sundhed

01/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Den danske metode hyldes i medier i blandt andet Storbritannien.

Der er ikke noget værre end at kaste og vende om natten, især når du forsøger at få noget kvalitetssøvn før en travl dag.

Det skriver Mirror

Forskning har vist, at omkring hver femte brite kæmper for at få de anbefalede syv til ni timers søvn, mens hver tredje lider af søvnløshed. Denne invaliderende lidelse er, hvor folk har svært ved at falde i søvn eller ved at sove længe nok til at føle sig friske den følgende dag.

Et behageligt søvnmiljø

De langsigtede virkninger af søvnmangel kan sætte folk i fare for højt blodtryk, diabetes, fedme, depression, hjerteanfald og slagtilfælde, advarer National Institute of Health. Men hvis du har svært ved at falde i søvn om natten, har søvnekspert Max Kirsten opfordret briterne til at prøve den danske sovemetode.

Teknikken skaber et behageligt søvnmiljø ved at holde soveværelset køligt, mens du bruger varmt sengetøj. Max, sagde: "Idéen er at nyde kontrasten mellem det kølige rum og varmen i sengen, hvilket forbedrer den overordnede søvnoplevelse.

"Det stemmer overens med forestillingen om, at en lidt køligere rumtemperatur, omkring 15 til 20°C, er befordrende for bedre søvn for mange mennesker." Dette kommer, da briterne begynder at adoptere en skandinavisk forældreskabsstil, hvor babyer sover i køligere temperaturer, da det menes, at de har gavn af kulden.

Ny dansk trend

Den nye trend betyder, at folk holder deres barns soveværelse køligere ved enten at åbne vinduer eller tænde for aircondition. Det er almindeligt at opleve en bølge af døsighed efter at være blevet udsat for koldt vejr, hvilket kan tilskrives flere fysiologiske reaktioner.

Max forklarede: "Når kroppen står over for koldt vejr, engagerer kroppen sig i termoregulering, en proces, der involverer omfordeling af blodgennemstrømningen for at opretholde kernetemperaturen. Perifer vasokonstriktion opstår, hvilket indsnævrer blodkarrene for at spare på varmen, hvilket igen kan føre til en fald i det samlede energiniveau."

Hvad mere er, koldt vejr og reduceret eksponering for naturligt lys kan påvirke døgnrytmen, hvilket medfører frigivelsen af ​​melatonin, et hormon, der regulerer søvn-vågen-cyklusser. "Kroppen kan også bruge mere energi på at generere og opretholde varme under koldere forhold, hvilket bidrager til øget træthed," tilføjede Max.

At sove, når forholdene er kolde, kan påvirke søvnen positivt af flere årsager. Ifølge Max omfatter disse:

Temperaturregulering

Kroppens kernetemperatur falder naturligt som en del af døgnrytmen for at lette søvnen.

Han sagde: "Køligere rumtemperaturer kan understøtte dette naturlige temperaturfald og signalere til kroppen, at det er tid til at hvile."

Forbedret søvnmiljø

Nogle mennesker synes, at kontrasten mellem et køligt soveværelse og varmt sengetøj er en nøglefaktor for at skabe et hyggeligt og indbydende søvnmiljø. Max sagde: "Dette stemmer overens med det danske begreb 'hygge', som lægger vægt på at skabe en varm og behagelig atmosfære."

At træde udenfor, når det er mørkt, kan stimulere produktionen af ​​melatonin. "Det naturlige fald i omgivende lys i de koldere måneder kan understøtte kroppens naturlige søvnprocesser," sagde han.

Den friske luft har generelt højere niveauer af ilt, som kan fremme bedre blodcirkulation og iltning af væv, herunder hjernen, hvilket har en positiv indflydelse på søvnkvaliteten.

Max konkluderede: "At skabe et optimalt søvnmiljø involverer at finde den rigtige balance mellem temperatur, sengetøj og andre faktorer, der bidrager til personlig komfort og afslapning."