3 gode alternativer til sukker, når der skal bages i vinterferien

Mad og drikke

01/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

De kan selvfølgelig også bruges, selvom det ikke er ferietid!

Vinterferie er et perfekt tidspunkt til at bruge lidt ekstra tid i køkkenet med lækkert bagværk. For ferie kan for mange betyde ekstra mange besøg fra familie og venner, der nu har fri til det. Og hvad er bedre end at kunne forkæle sine gæster med lækkert bagværk? 

Du kan undgå, at alt det lækre bagværk skal betyde indtagelse af meget sukker, for der findes en masse lækre alternativer til sukker, som fungerer helt perfekt i bagværk. Vi har samlet 3 lækre alternativer herunder, så du med god samvittighed kan komme i gang med en masse lækkert bagværk. 

Brug honning i stedet for sukker 

Honning er en skøn ingrediens, de fleste har i køkkenet, og som nemt kan bruges som erstatning for det hvide raffinerede sukker. Det giver stadig den gode sødme, som er nødvendigt i mange slags bagværk, især hvis det er kager, du skal i køkkenet og producere. 

Der er flere fordele ved at bruge honning i stedet for sukker, det kan have positiv indvirkning på dit immunforsvar, det kan forbedre din søvn og være gavnligt for dig, der har problemer med sæsonrelaterede allergier. Det har desuden også en del færre kalorier pr. 100 gram end sukker. 

Når du bruger honning i stedet for sukker, kan du lade 3/4 deciliter honning erstatte 1 deciliter sukker. Du skal dog være opmærksom på, at honning ikke er egnet til meget høje temperaturer. 

Lækker frugtmos i bagværk 

Hvis frugterne i frugtskålen ikke er forsvundet i et særligt hurtigt tempo, kan du omdanne dem til en lækker smagsgiver til dit bagværk og lade dem erstatte sukkeret. Du kan for eksempel bruge banan, mango eller æble. Hvis de blendes eller pureres kan det nemt bruges i bagværk. 

Bananer er populært i bagværk, det giver en lækker konsistens og en sød smag, som mange godt kan lide. Bruger du bananmos i stedet for sukker skal du bruge halvt så meget bananmos som sukker. Bruger du mindre søde frugter som æble eller mango kan du bruge 3/4 dele af sukkermængden. 

En af de helt gode ting ved at bruge frugtmos i stedet for sukker er, at der er væsentligt færre kalorier i frugtmos end der er i sukker. Med bananer er der kun 89 kaloerier per 100 gram, med æbler er det 67,6 kalorier, hvor der i samme mængde sukker er 387 kalorier. 

Dadler giver sødme og flere vitaminer til din kage 

Dadler er en helt naturlig smagsgiver, som kan give dit bagværk den sødme, som sukkeret ellers tilføjes for at opnå. Og de indeholder færre kalorier. Per 100 gram indeholder sukker 387 kalorier, hvor samme gram dadler kun indeholder 281,5 kalorier. 

Hvis du vælger at lade dadler være sødemiddel til dit bagværk, får du kvit og frit ekstra vitaminer med i dit bagværk, blandt andet calcium, magnesium, selen og vitamin K. 

Bruger du dadler i stedet for sukker, skal de bruges i samme mængde som sukkeret, og du kan med fordel blende dadlerne til en tyk sirup, for at opnå det bedste resultat i dine kager.