Har du fået termitter? 7 tegn, du skal holde øje med

Hus og have

29/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke den slags uventede gæster, du har lyst til at byde på kaffe ...

Nogle skadedyr er mere åbenlyse end andre. For eksempel vil myrer dukke op, hvor der er smuler til stede, mens myg gerne vil avle sig, hvor der er stillestående vand.

Men andre skadedyr er ikke så lette at opdage. Kakerlakker vil sprede sig og gemme sig, når lyset tændes, og væggelus vil kun komme frem, mens du sover.

Termitter er også på denne liste - de gemmer sig ofte i dine vægge, så det er svært at opdage, at du har dem, indtil skaden er sket, og skaden kan virkelig være alvorlig.

Termitter ernærer sig af cellulose og kan hurtigt arbejde sig igennem alle slags trækomponenter og møbler, herunder dæk, bjælker, gulvbrædder og vægge. Det betyder, at der er potentiale for strukturel skade over tid. Så jo før du opdager disse skadedyr og lærer, hvordan du slipper af med dem, desto bedre.

Derfor får du nu denne vejledning om de syv tydelige tegn på termitter. Så du kan finde ud af, hvornår termitter er flyttet ind, og redde dit hjem fra potentiel skade.

Strukturel skade

Det første og mest åbenlyse tegn på termitter er den strukturelle skade, de efterlader. Når det kommer til træ, inkluderer dette små huller, hvor de går ind og ud, og når de er synlige, ser det ud som om overfladen er smuldret eller næsten som om den er blevet skrabet væk eller delvist opløst. De spor, der efterlades, har næsten en labyrintlignende lighed fra indersiden. Termitter arbejder faktisk indefra og ud, når de æder dine vægge, så hvis skaden når ind i dit interiør, kan den være mere alvorlig, end den ser ud til. Du bør handle hurtigt i sådanne tilfælde.

Som følge af denne skade kan dine tidligere solide vægge og gulve også være udhulede. Du kan ofte tjekke for termitter ved at give en let bankelyd og lytte efter eventuelle subtile forskelle i interiøret. Sammenlign lyden med andre sektioner af dine vægge og gulve, hvis du er usikker.

Beskadigede gulve

Glem ikke, termitter er ikke kun begrænset til dine vægge. Dine gulve er lige så sårbare, især hvis de allerede har lidt af vandskader. Termitter tiltrækkes generelt af fugtige miljøer, og råddent træ kan være en primær tilskyndelse, især for termitter, der trives i vådt træ. Når termitter først finder vej ind, kan bulede og boblende gulvbrædder være resultatet af deres fortæring. Hvis gulvunderstøtningen selv tager skade, kan du også opleve, at gulvet synker ned.

Laminatgulve er lige så sårbare, og der kan være tegn på, hvad der ligner vandskader som følge heraf, herunder bobler. Fliser kan nemt løsne sig fra overfladen - en indikation af overskydende fugt i dine gulve som følge af termits aktivitet og ujævnt niveau. I begge tilfælde kan den interne nedbrydning også resultere i nye knirkelyde, når du går på de svækkede områder. Det kan også lyde mere hult.

Boblende maling og afskallet tapet

Termitter vil også gøre gerne invadedere gipsvægge, da de indeholder cellulose, og det kan ikke undgås. Heldigvis er der måder at opdage termitter på sådanne steder. For det første har maling en tendens til at boble op, mens tapet kan skalle af. Dette er resultatet af termitter, der bringer overskydende fugt ind i dine vægge. De kan også efterlade de samme karakteristiske små huller, som blev nævnt i punkt et. Disse huller kan tilstoppes med rester, når termitterne ikke længere finder dem nødvendige som en foranstaltning til at beskytte kolonien.

Brunt støv oven på dine fodpaneler kan også være et tegn på, at termitter har gravet sig ind i gipsvæggen. Men der er mere i dette stof, som du vil se i vores næste punkt.

Termitters ekskrementer

Ekskrementer er endnu et åbenlyst tegn på termitter. Kendt som "frass," fremstår ekskrementer fra tørretræstermitter som kornet og ovalt formet og efterlades ofte i små bunker omkring vinduer og døre samt fodpaneler. Det støv, vi nævnte i det foregående punkt, er faktisk ekskrementer, som ophobes, når termitterne udskiller affald væk fra kolonien. Det sammenlignes nogle gange med kaffegrums, men er lysere i farven sammenlignet med det. Det ligner savsmuld, men afhænger i høj grad af farven på det, de spiser.

Vær opmærksom på, at ikke alle termitter vil efterlade sig et sådant "visitkort." Nogle vil endda bruge deres afføring som byggematerialer til deres rede, såsom underjordiske termitter. Så du skal være opmærksom og holde øje med andre tegn i sådanne tilfælde.

Lerør

Underjordiske termitter vil dog skabe strukturer kaldet lerør, som er lige så karakteristiske. Disse rør har omtrent en blyantbred passager og er designet til at nå fra jorden til en fødekilde. De består af en blanding af ler og træ og har til formål at beskytte termitterne mod det barske miljø og rovdyr, mens de rejser.

Lerør kan findes udenfor eller indenfor. De kan arbejde sig op ad ydervægge af beton såvel som murværk. Primære steder inkluderer hjemmets fundament eller kældre, men disse strukturer kan også være skjult inden i væggene. Hvis du mistænker lerør, bør du sørge for at kalde en professionel for at håndtere den potentielle angreb så hurtigt som muligt.

Termitsværmerne

Når en termitkoloni er etableret, sender den sværmere ud på bestemte tidspunkter af året for at danne kolonier andre steder. Disse sværmere, der har vinger, flyver ofte om dagen om foråret. De vil ikke skade dit hjem direkte, men de sigter mod at danne nye kolonier, så de kan på længere sigt forværre et eksisterende problem, selvom de fleste af dem dør i og omkring hjemmet på grund af mangel på fugtighed.

Hvis du opdager disse i dit hjem, ved du, at der er en koloni i nærheden, så ignorér ikke deres tilstedeværelse.

Sværmere kan også kaste deres vinger rundt på din ejendom. De gør dette selv, når de lander, og er tilfredse med, at de har fundet en passende partner og miljø at formere sig i. Disse vinger kan findes på vindueskarme, omkring døre og fodpaneler. Hvis du vil skelne mellem en flyvende myre og en termitsværmer, har sidstnævnte vinger af ensartet størrelse, mens myrer har større vinger foran.

Bindende vinduer og døre

Da termitter nyder godt af træet i dit hjem, vil dets struktur naturligvis blive påvirket. Det vil ændre sig og vride sig, hvilket fører til, at ting ikke sidder som de plejede.

Et nøgletegn på dette er, at vinduer og døre ikke længere åbnes så let eller lukker som før. Så hvis du har svært ved at åbne og lukke døre, skyldes det ikke altid kun luftfugtigheden. Hold også øje med revner i gipsvæggen.

Når dit termitproblem er blevet håndteret, skal du sørge for at forsegle eventuelle revner omkring indgangspunkter med en tætningspistol - dette forhindrer dem i at komme tilbage.

Hvis du mistænker termitter, skal du sørge for at få din ejendom inspiceret - hvis de bekræftes, så tag fat på problemet så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere skader.

Kilde: Tom's Guide