Der er uendelige måder at bruge eddike på i køkkenet, og selvom du sikkert er klar over mange af dem - til pickles, marinader, dressinger - kan nogle overraske dig.
I forbindelse med arbejdet med en ny kogebog, rejste forfatter Michael Harlan Turkell verden rundt for at udforske eddiketraditionerne i Frankrig, Italien, Østrig, Japan og Nordamerika.
Undervejs spurgte han kokke fra Bostons Barbara Lynch til Houstons Chris Shepherd, hvad de laver med den skarpe eliksir, og dreng, havde de ideer. Nedenfor er blot nogle få.
Stegt æg med eddike
Selvom det kan virke underligt for en dansker, er det ikke ualmindeligt at servere æg toppet med eddike i Frankrig.
Den parisiske kok Bertrand Auboyneaus version steger et æg i "en rigelig klat smør", hælder derefter et par spiseskefulde hvidvinseddike i det resterende smør på panden og topper det hele med hakket estragon.
Du kan prøve hans version eller bare drysse et strejf af eddike over din næste omgang røræg.
Is med eddike
Jeni Britton Bauer fra Jeni's Splendid Ice Creams deler en opskrift på parmesan-is med balsamicokirsebærbusk.
Og selvom det lyder helt fantastisk, kan du opnå en lignende, men alligevel enklere smag, ved at hælde en smule ægte balsamico over is derhjemme.
Gelé med peber og eddike
Eddike elsker varme, og Boston-kokken Barbara Lynch kombinerer dem i sin opskrift på pebergele.
Peberfrugt i tern og jalapenos kombineres i en æblecidereddikesirup, som Turkell siger er fantastisk på et ostebord.
Eddiketærte
Denne er en klassiker, selvom du måske aldrig har hørt om den. Den stammer fra depressionen i 1930'erne, hvor mange brugte eddike i stedet for dengang dyre citrusfrugter for at give kandt til en cremebase.
"Acid Trip", som den nye kogebog hedder, inkluderer en version fra Houston-kokken Chris Shepherd, som tilpassede en kundes familieopskrift, efter hun ringede for at spørge, om de lavede hendes barndomsfavorit.
Eddike Negroni
Du har måske fået eddike i cocktails. Men har du fået en eddike negroni? Brooklyn-bartender Damon Boelte har lavet en version, som inkluderer jordbær og agurk.
Prøv det derhjemme ved at lave en klassisk negroni - lige dele Campari, sød vermouth og gin - og derefter tilføje en dråbe balsamico ovenpå.
Kilde: Salon