Du har måske lagt mærke til, at det er svært for dig at sove godt, når det er for varmt i dit soveværelse.
På den modsatte ende af temperaturskalaen kan du ende med at holde hårdt om dynen eller endda vågne op midt om natten for at tage et ekstra lag tøj på.
Forskere antyder nu, at temperaturen i dit soveværelse spiller en afgørende rolle for din søvnkvalitet.
Den ideelle temperatur
En undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Science of The Total Environment, fandt ud af, at søvn kan være mest effektiv og hvilefuld for ældre, når rumtemperaturen ligger mellem 20 og 25 grader.
Det amerikanske forskerhold bemærkede en generel tendens til et fald på fem til ti procent i søvneffektivitet, når den omgivende nattemperatur steg fra 25 til 30 grader.
Undersøgelsen afslørede også betydelige forskelle i den optimale soveværelsestemperatur mellem de enkelte deltagere.
Desuden fremhævede resultaterne den potentielle indvirkning af klimaforandringer på søvnkvaliteten hos aldrende befolkninger.
Hovedforsker Dr. Amir Baniassadi udtalte: "Disse resultater fremhæver muligheden for at forbedre søvnkvaliteten hos ældre voksne ved at optimere hjemmets termiske miljøer og understrege vigtigheden af personlige temperaturjusteringer baseret på individuelle behov og omstændigheder. Derudover understreger studiet den potentielle indvirkning af klimaforandringer på søvnkvaliteten hos ældre voksne, især dem med lavere socioøkonomisk status, og støtter øget tilpasningsevne, da nattemperaturerne stiger i byer."
11.000 nætter undersøgt
Undersøgelsen undersøgte sammenhængen mellem nattemperatur i soveværelset og søvnkvalitet i et udvalg af ældre mennesker.
Ved hjælp af bærbare søvnovervågningsenheder og miljøsensorer overvågede forskerholdet søvnvarighed, effektivitet og rastløshed over en længere periode i deltagernes hjem.
Undersøgelsen indsamlede søvn- og miljødata fra næsten 11.000 nætter med 50 ældre voksne.
Dr. Baniassadi udtalte: "Ældre voksne oplever ofte utilstrækkelig, urolig og afbrudt søvn, hvilket igen har mange konsekvenser relateret til deres sundhed og velvære, såsom kognitiv og fysisk funktion, humør og følelsesmæssig tilstand, irritabilitet og reaktion på stress, produktivitet, diabetesstyring og risiko for hjerte-kar-sygdomme."
"Faktisk er dårlig søvn uforholdsmæssigt mere almindeligt blandt ældre voksne."
"I mellemtiden har forskning i årsagerne primært fokuseret på fysiologiske og adfærdsmæssige faktorer på trods af beviser, der antyder, at miljøet, personen sover i, også kan have indflydelse."
Med resultaterne i tankerne sagde forskerholdet, at forbindelsen mellem soveværelsestemperatur og søvnkvalitet kan være et potentielt mål for at forbedre søvnen.
Forskerne planlægger nu at fokusere på den potentielle indvirkning af klimaforandringer på søvnen hos ældre voksne med lav indkomst og udvikle indgreb for at optimere deres miljø.
Kilde: Express