Viden om Honningkage
Honningkage er en festlig godbid, der også nydes uden for julesæsonen. På trods af navnet bliver dette bagværk ikke lavet med peber. I middelalderen blev alle krydderier fra fjerne lande samlet under betegnelsen "peber", og fordi denne delikatesse indeholder mange af dem, fik den navnet "peberkage."
Som en snack, der også måtte spises under fasten, blev honningkager oprindeligt lavet af honning, krydderier og mel. Traditionelle honningkagebagerier findes for eksempel i Pulsnitz og Nürnberg. I dag findes der dog mange variationer af opskriften.
I daglig tale bruges begreberne "honningkage" og "lebkuchen" ofte synonymt. Dog adskiller bagværkerne sig med hensyn til anvendte meltyper, krydderier og især degenes lagring eller modning før forarbejdning.
Honningkagedej kan lagres delvist i flere uger og op til flere måneder.
Opskrift
Det er en god idé at bage honningkage i flere faser, da dejen har brug for tid til at modne. Husk også, at du bør bage honningkagen et par uger før forbrug for at kunne nyde den fulde smag.
Ingredienser
125 g honning
125 g sirup (mørk)
70 g sukker
100 g smør
200 g mørkt rugmel
300 g lyst hvedemel
15 g honningkagekrydderi
100 g mandler (malede)
1 tsk vaniljesukker
1 spsk kakao
7 g potaske
2 g hjortetakssalt
50 ml rosenvand
1 æg
125 ml kaffe
Fremgangsmåde
Trin 1: Opvarm forsigtigt honning, sirup og sukker i en gryde under konstant omrøring, indtil sukkerkrystallerne opløses. Smelt derefter smørret i blandingen. Fjern gryden fra varmen og lad det køle af.
Trin 2: Bland mel, kakao, mandler, vaniljesukker og krydderier i en stor skål. Opløs potaske og hjortetakssalt i rosenvand.
Trin 3: Rør kaffe og æg i den afkølede honningmasse. Tilsæt den flydende masse til melblandingen og rør det godt i. Tilsæt rosenvandet og ælt dejen i cirka et kvarter, indtil der dannes en homogen dej.
Trin 4: Dæk dejen til og lad den hvile i cirka en time et køligt sted. Det er bedst, hvis dejen kan trække i mindst en nat.
Trin 5: Forvarm ovnen til 175 grader (over- og undervarme). Fyld dejen i formen eller fordel den på bagepladen og bag i 20-25 minutter. Bagetiden varierer afhængigt af form og tykkelse af honningkagen.
Trin 6: Tag formen ud af ovnen og lad honningkagen køle lidt af. Skær honningkagen i stykker, mens den stadig er varm, og dekorer efter eget ønske.
Tips og Forbedringer
Tip 1: Honningkage smager fremragende, hvis den halveres og fyldes med blommemarmelade, kirsebærmarmelade eller en frugtkonfiture. Overtræk derefter honningkagen med smeltet chokolade.
Tip 2: Du kan også blande dit eget honningkagekrydderi. Bare kombiner krydderier og aromaer som kanel, kardemomme, fennikel, muskatnød, macisblomst, koriander, nellike, allehånde, stjerneanis, ingefær, pomerans og citronskal i lige store dele.
Tip 3: Spis ikke bagværket straks; lad honningkagen pakket godt ind og trække i nogle uger et køligt sted, så den kan udvikle sin fulde smag.
Tip 4: Hvis honningkagen er blevet for fast på grund af opbevaring, hjælper det at opbevare den sammen med en eller to æbler i cirka tre dage. Æblernes fugtighed gør bagværket blødt igen.
Kilde: Tag24.