Du kan få sygedagpenge som pensionist: Her er reglerne

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det gælder både folkepensionister, førtidspensionister og seniorpensionister.

Selvom man egentlig er pensionist, kan det sagtens tænkes, man ikke er helt klar til at forlade arbejdsmarkedet.

Alternativt kan det tænkes, man gerne vil spæde lidt ekstra til pensionen, hvad end man er folkepensionist, førtidspensionist eller seniorpensionist.

Men hvis du er i arbejde som pensionist, er der flere ting, der er anderledes - og en af de ting er din ret til sygedagpenge.

For du har skam ret til sygedagpenge, hvis du er i arbejde, selvom du er pensionist, men reglerne er ikke, som du kender dem fra det almindelige arbejdsmarked.

Hvor længe kan man få sygedagpenge som pensionist?

Pensionister kan i første omgang højst få udbetalt for 26 uger inden for 1 år. Dvs. at der kigges tilbage på de seneste 12 måneder og man kan alene få sygedagpenge i 26 uger.

De almindelige regler for sygedagpenge lyder, at man som udgangspunkt kan få sygedagpenge i 22 uger i en 9-måneders periode. Inden de 22 uger er gået, skal din situation revurderes af kommunen med henblik på at finde ud af, om din mulighed for sygedagpenge skal forlænges eller ej.

Men hvis vi vender tilbage til situationen som pensionist, så skal du videre vide, at udbetalingen af sygedagpenge kommer fra kommunen, og at udbetalingen som udgangspunkt ophører, når der er udbetalt sygedagpenge eller løn i mere end 26 uger inden for de foregående 12 måneder.

Ophøret sker ved udløbet af kalendermåneden, og du skal være opmærksom på, at udbetalingen godt kan ophøre, selvom du fortsat er uarbejdsdygtig grundet sygdom.

De første 30 dages sygdom tælles dog ikke med i opgørelsen af de 26 uger. Det er nemlig en arbejdsgiverbetalt periode.

Derudover tæller det heller ikke med, hvis du har haft flere sygdomsforløb af under 30 dages varighed.

Men den periode kan forlænges. Det sker, hvis en læge skønner, at du med sikkerhed er rask nok til at kunne arbejde igen inden et halvt år (26 uger), så kan sygedagpengeudbetaling fra kommunen forlænges.

Hvis du bliver sygemeldt igen

Det kan jo desværre ske, at man bliver ramt af tilbagefald eller en ny sygdom, og i sådan et tilfælde er der faktisk mulighed for at få sygedagpenge, selvom du har været sygemeldt i 26 uger eller mere inden for de forgangne 12 måneder.

Her skal kommunen så undersøge, om du med sikkerhed kan raskmeldes inden for 26 ugers forlængelse.

Sagsbehandlingen i disse tilfælde vil tage lidt længere tid, fordi der skal indhentes en lægelig vurdering, før sygedagpengesagen kan startes op.

Reglerne gælder for alle pensionister i arbejde: folkepensionister, førtidspension og seniorpensionister.

Det er værd at bemærke, at varighedsbegrænsningen omfatter alle, der har nået folkepensionistalderen. Det gælder altså også, selvom du ikke er begyndt at få udbetalt din folkepension.

Desuden skal du også være opmærksom på, at reglerne gælder, hvis du når folkepensionsalderen, imens du er sygemeldt.

4 gode råd

  1. Hvis du bliver sygemeldt som pensionist, er det første, du skal tænke over, at holde en god kontakt til både din læge og din arbejdsplads under sygdomsforløbet.

  2. Dernæst skal du sørge for tidligt i forløbet at tage en snak med både din arbejdsplads og din læge eller hospitalet for at snakke om mulighederne for at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Dette er særligt vigtigt, hvis der er tale om et længerevarende sygdomsforløb.

  3. Hvis din sygedagpengeudbetaling bliver standset, skal du tage fat i din fagforening eller tillidsrepræsentant, da de kan hjælpe dig med dine rettigheder. Ophør af sygedagpenge fra kommunen er nemlig ikke lige med ophør af løn fra din arbejdsgiver.

  4. Hold dig opdateret på indholdet af de vurderinger, der kommer fra din læge eller hospitalet, forventningen til varigheden af dit sygdomsforløb, og ikke mindst de vurderede muligheder for at kunne vende tilbage.

Kilder: borger.dk, Faglige Seniorer