Temperaturerne daler lige så stille, og truslen om influenza lurer lige under overfladen.
Efter flere år med coronanedlukninger er vores immunforsvar ikke gearet på samme måde som normalt, og derfor frygter eksperter over hele verden, at influenzasæsonen i går kan blive ekstraordinært slem.
Men du kan selv gøre dit til at undgå en tur under dynen med løbende næse, muskelsmerter og feber. Udover god søvn og at sørge for at holde ordentlig håndhygiejne, hjælper det også at spise rigtigt.
Vi siger ikke, at du undgår influenzaen ved at spise efter nedenstående råd, men du vil uden tvivl være bedre rustet til at stå imod, når virussen for alvor begynder at hærge!
C-vitamin
Ikke ligefrem en overraskelse: C-vitamin er kendt for at spille en nøglerolle i immunforsvarets evne til at fungere. Hvis du ikke får nok af det, er der en bevist øget risiko for at blive ramt af sygdom og infektioner.
Du finder C-vitamin i blandt andet:
Citrusfrugter
Broccoli
Jordbær
Peberfrugter
Spinat
Kål
B6-vitamin
Din krop bruger B6 til at producere røde og hvide blodceller. De røde blodceller transporterer ilt rundt i kroppen, og de hvide blodceller hjælper med at holde sygdom fra døren.
Du finder B6-vitamin i blandt andet:
Fjerkræ
Fisk som tun og laks
Bananer
Kikærter
E-vitamin
Undersøgelser har vist, at E-vitamin kan styrke dit immunforsvar og mindske risikoen for infektioner. Du får E-vitamin fra blandt andet:
Visse planteolier, fx solsikke, soya og tidsel
Mørke, bladrige grøntsager som spinat og marvkål
Mandler
Peanuts
Græsker
Avocado
D-vitamin
Fødevarestyrelsen har netop været ude og minde stort set alle danskere om at tage D-vitamin her i den mørke tid og frem mod den. Det skyldes, at D-vitamin, som også er kendt som solskinsvitaminet, spiller en stor rolle for både vores humør og immunforsvar.
En af udfordringerne ved D-vitamin er, at mange af de mest D-vitaminholdige madvarer ikke ligefrem står øverst på listen over vores livretter (fx lever, torskeolie, sardiner). Du kan få det gennem mere appetitlige alternativer som laks og tun, men netop dette vitamin kan du med fordel også tage som kosttilskud.
Sørg for at tage det hver dag, da vitaminerne lagres i kroppen, og derfor skal have tid til at virke og holdes ved lige.
Polyfenoler
Hva' hulen er nu det? Jo, nu skal du høre!
Polyfenoler er en gruppe antioxidanter, der groft sagt gør det nemmere for din krop at sætte gang i de rigtige processor for at bekæmpe infektioner.
Heldigvis indeholder de fleste typer frugt og grøntsager polyfenoler, så det er ikke noget, du behøver at spise direkte efter, hvis du ellers sørger for at få nok frugt og grønt.
Beta-caroten
Endnu et element fra planteriget, der spiller en stor rolle i vores immunforsvars evne til at holde kroppen sund og rask.
eta-caroten er det, der giver visse grøntsager deres røde og orange farver, men det giver altså også vores kroppe et boost til at bekæmpe sygdom.
Hold øje med søde kartofler, gulerødder, tomater og mangoer, når du er ude og handle!
Kilde: cnet.com