Det kræver en indsats, men du kan faktisk gøre hjertet yngre

Skrevet af Redaktionen

Er dit hjerte ældre end din faktiske alder? Det er et godt spørgsmål at stille sig selv for du kan selv gøre noget ved det. I følge Hjerteforeningen vil man meget ofte dø tidligere, hvis man har forhøjet blodtryk, er ryger og/eller ikke dyrker motion,

Flere hjerte-kar-sygdomme kan være arvelige, men som regel kan man forebygge problemer med hjertet ved at gøre noget aktivt ved sin livsstil.

Studier fra både det amerikanske center for sygdomskontrol- og forebyggelse og den engelske sundhedsstyrelse, Public Health England viser, at den vestlige livsstil er skyld i, at mange har en hjertealder, der er langt højere end den faktiske alder. Faktisk kan det vise sig, at hjertet nogle gange er 10-20 år ældre end personen.

5 gode råd, som hjælper hjertet på vej til den rigtige alder

1) Hold op med at ryge

Den vigtigste faktor i forhold til hjerte-kar-sygdomme er rygning.

Samtidig er det også et stort sundhedsmæssigt problem generelt, fordi rygning øger risikoen for åreforkalkninger og blodpropper.

2) Du kan selv sænke et forhøjet blodtryk

Hvis et hjerte arbejder hårdt i et langt stykke tid, så kan man få stivere blodkar, som er mere modtagelige over for åreforkalkning.
Derfor får mange blodtryksnedsættende medicin. Men man kan også gøre noget selv.
Det vigtigste, og måske også letteste er at spise sundt med masser af grøntsager og fuldkorn, og så undgå for meget salt i maden.
Motionen er et vigtigt supplement og igen er rygning med til at forværre risikoen.

3) Du skal motionere

Når du motionerer, træner du samtidig dit hjerte, så det kan arbejde mere effektivt og godt.
Blodet kan derfor løbe bedre i blodårene, og de affaldsstofferne der findes i kroppen omsættes bedre, så de ikke sætter sig i systemet.

4) Få det gode kolesterol op og det dårlige ned

Motionen er effektiv for dit kolesterol, som også kan være en anden farlig faktor for hjertet.
Det gode kolesterol stiger, når vi motionerer fordi det nærmest støvsuger dine blodkar, så det bliver sværere for kroppen at lave åreforkalkning. Dernæst påvirker kosten også dit kolesterol rigtig meget.

Man kan dele kosten op i 3 områder:

- Fibre
Det er især fibre fra grøntsager og fuldkorn kan binde det dårlige kolesterol, så det ikke sætter sig som åreforkalkning, men binder sig til kostfibrene og ender i toilettet.

- Fedtstoffer
Undgå or meget mættet fedt som fedtkanter på bøffen, fedt kødpålæg, fede oste og smør.
I stedet er det en rigtig god idé at spise gode fedtstoffer fra olie - som f.eks. raps- og olivenolie, mandler, nødder og avocado. De sunde fedtstoffer hjælper med til at få det gode kolesterol til at stige.
Fisk hjælper også blodkarrene, fordi fedtstofferne fra fisk er med til at gøre karvæggen smidig, sænke blodtrykket og virker stabiliserende på hjerterytmen.

- Sukker og alkohol
Hvis man spiser for meget sukker, bliver det lavet om til det dårlige kolesterol, hvis det ikke bliver forbrændt.
Alkohol kan øge blodtrykket. Derfor er det en god idé at holde sig til Sundhedsstyrelsens anbefalede maksimale indtag - mænd helst under 14 genstande om ugen, og kvinder under 7 genstande om ugen, og aldrig over 5 genstande ved samme lejlighed.

5) Oprethold en stabil vægt

Generelt skal man passe på med for meget fedt rundt om maven.
For meget fedt omkring maven kan øge vores blodtryk og dannelsen af det lede kolesterol. Samtidig er der undersøgelser, der viser, at det øger inflammationen i kroppen, så har man får lettere ved at få blodpropper.
Der er mange kalorier i især drikkevarer som mange ikke er opmærksomme på. I stedet kan der være en god idé art spise frugt og grønt i stedet.

Kilde: Hjerteforeningen