Retroaktiv jalousi: Sådan kan du spotte "Rebecca-syndromet"

Sundhed

08/12/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Sociale medier er medvirkende til at gøre syndromet mere udbredt i dag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Jalousi kan ramme alle i et forhold, men for nogle kan tanken om deres partners tidligere forhold ødelægge hele dagen.

Dette kaldes Rebecca-syndromet, også kendt som retroaktiv jalousi.

Syndromet opstår, når en person bliver besat af tanken om, at deres partner har haft et forhold til en anden før dem – selv uden nogen konkret grund til at føle jalousi.

Stammer fra bog

Rebecca-syndromet stammer fra Daphne du Mauriers roman Rebecca fra 1938. I bogen gifter en ung kvinde sig med en velhavende mand, men hun kæmper med at føle sig accepteret, da hans husstand og samfund stadig er hengivne overfor hans afdøde første kone.

Dette skaber en intens jalousi mod hans tidligere partner, en følelse, som kan være irrationel og svært at håndtere i virkeligheden.

Ifølge psykolog Louise Goddard-Crawley er Rebecca-syndromet ofte et resultat af retrospektiv jalousi, hvor personer bliver overdrevent optaget af deres partners tidligere forhold uden nogen logisk grund.

En undersøgelse fra 2017 viste, at 66,7 % af folk i forhold indrømmede at have kigget på deres partners eks - en tendens, der falder en smule blandt ægtepar.

Kan stamme fra opvæksten

Psykoterapeut Toby Ingham forklarer til mediet Vice, at syndromet kan stamme fra problemer i opvæksten og relationer til familien.

Han påpeger, at mange ikke reflekterer over, hvordan deres fortid påvirker deres følelser som voksne, især når det handler om at være i et forhold i voksenlivet.

Desuden kan sociale medier forværre problemet, da det er nemt at komme til at se billeder af ens partner med en eks, simpelthen ved at scrolle gennem deres feed.

Hvad kan du gøre?

For at håndtere Rebecca-syndromet anbefales det at undgå at spørge om eller opsøge information om partnerens tidligere forhold.

Ingham understreger vigtigheden af at "overvåge sig selv" og undgå at kigge i partnerens telefon eller søge på sociale medier, da dette kan forstærke de negative følelser.

Hvis problemerne er alvorlige, kan kognitiv adfærdsterapi (CBT) være en effektiv behandlingsform.

Hvis der er underliggende angst, kan en læge også rådgive om medicinske løsninger.