Potentielle brandfælder: 6 steder i hjemmet, du bør tjekke jævnligt

Hus og have

17/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du styr på brandsikkerheden i dit hjem?

Hvert år opstår brande i danske hjem på grund af elektronik, forskellige varmekilder og værktøjer. Men flere brande kunne være undgået, hvis brandsikkerheden havde været bedre.

Sidste år slugte en historisk storbrand en hel etageejendom med 130 familiers hjem i Københavnsområdet. Det viste sig at blive den største brand i nyere historie.

Morten Fruergaard, der er driftsdirektør hos Købstædernes Forsikring, håndterede branden som forsikringstager:

”Spredningen af branden kunne have været undgået. Manglende sektionsadskillende vægge var skyld i, at der dannede sig et hulrum under taget, hvor branden kunne sprede sig. Husejere kan lære af det særligt i forbindelse med større ombygninger af loftkonstruktioner, tilbygninger eller en ny 1. sal, hvor man skal sætte sig ind i de generelle brandkrav. Derudover er det en god anledning til at genopfriske en række simple tips til forbedring af sikkerheden, som man kan være opmærksom på i dagligdagen.” 

Han henviser til seks områder i hjemmet, som man med fordel kan gennemgå for at øge brandsikkerheden i dagligdagen:

1. Emhætter og udsugningsrør

Emhættens funktion er at suge stegeos, damp og røg væk fra arbejdsstedet i køkkenet. Bliver denne funktion nedsat, vil rester af fedt og stegeos lægge sig på de vandrette flader i køkkenet, og det giver glatte overflader.

I tilfælde af brand vil manglende rengøring af emhætte og udsugningsrør øge risikoen for, at branden udvikler sig via udsugningskanalerne. Husk derfor god rengøring omkring komfur, ovn og af emhætten.

2. Brændeovn/skorsten

Det er lovpligtigt at få renset sin skorsten, men husk stadig at holde øje med, hvis brændeovnen f.eks. begynder at udvikle kraftig røg. Det kan være tegn på skorstensbrand, som opstår, hvis sodlaget på indersiden af skorstenen antændes.

3. Tørretumbler

Tøm jævnligt tørretumblerens fnugfilter. Samler der sig for meget fnug, kan det antænde ved høj varme.

4. Elinstallationer

Tjek elinstallationer og stikkontakter. De må ikke være beskadigede eller møre. Det samme gælder opladere til fx mobiler og computere. Under opladning skal elektronik ligge på et bord, hylde eller en anden fast overflade – undgå fx sengen eller sofaen, fordi apparaterne ikke kan komme af med varmen i blødt underlag. Kaster defekte eller slidte opladere.

5. Brandfarlige væsker

Hold øje med brandfarlige væsker i hjemmet som fx neglelakfjerner, håndsprit, eddikesyre mm., fordi de er let antændelige. Opbevar dem i originalemballage og med afstand til forskellige varmekilder som fx stearinlys og tændstikker, og husk at skrue låget godt fast.

6. Brandalarm

Brandalarmer skal vedligeholdes. Alle brandalarmer har en lille knap, hvor man kan teste, om den fortsat virker. Derudover kan det være en god idé at have forbundne brandalarmer. Især hvis man bor i et større hus eller i flere plan, er det vigtigt, at alarmerne er forbundet, så når en alarm går ét sted, bliver hele huset alarmeret. Rengør dem og tjek datomærkning.

Læs flere gode råd til brandsikkerhed på Beredskabsstyrelsens hjemmeside. Hvis du skal lave en større renovering eller tilbygning på dit hus, så læs om brandklasser og brandkrav på Videncenteret Bolius hjemmeside.