Er du træt af at fjerne ukrudt? Sådan forhindrer du det i at vokse

Hus og have

21/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Havearbejde er skønt. Især i forårssolen og med tid til at kære for alle de fine planter. Men ofte er der uønskede planter, der blander sig i havehyggen; ukrudt! Og det er både uønsket og tidskrævende at komme af med.

Haveukrudt er planter, der vokser det forkerte sted. Uanset om det er på en græsplænen, i et blomsterbed eller mellem fliser, kan ukrudt se træls ud. Men nu har en haveekspert delt, hvordan man forhindrer ukrudt i at vokse uden at bruge stærke kemikalier. 

Forskellige slags ukrudt 

Der er to hovedtyper af ukrudt, etårigt og flerårigt ukrudt. Begge typer skal håndteres på forskellige måder.

Etårigt  ukrudt spirer fra frø, vokser inden for et år og dør derefter af. Men de frigiver masser af frø, som så spirer til mere ukrudt året efter.

Flerårigt ukrudt har brug for, at deres rodsystem fjernes fuldstændigt fra jorden, ellers vil de vokse igen fra enhver rod, der er efterladt.

Tips og tricks fra en ekspert

Med dette i tankerne har Henry Bravo, der er grundlægger og chefredaktør på hjemmesiden ​​SmartGardenHome.com delt, hvordan man forhindrer haveukrudt i at vokse uden at bruge stærke kemikalier. 

Han forklarede: "Jeg bruger fysiske barrierer såsom membraner lavet af genbrugte plastikplader eller vævet ukrudtsbekæmpende stof." 

Det gør han i stedet for at skulle bruge tid på at fjerne de genstridige planter, som mange fjerner enten ved håndkraft eller ved brug af mere eller mindre skrappe kemikalier. 

Bekæmpelse af ukrudt med smukke buske 

Et andet trick, som Bravo deler, er at bruge buske og nåletræer, der har et tæt rodnet som bekæmpelse af ukrudt. For de genstridige rodnet vil forhindre at ukrudtet kan vokse sig frem. 

Han deler også et andet tip, der går på at lægge et lag muld oven på jorden, hvis det kan lade sig gøre. Det reducerer nemlig mængden af sollys, der når ned til jordens overflade, og det gør det sværere for overflade at fuldføre deres mange cyklusser.

Her kan du som alternativ - og med fordel - bruge kompost-jord, da det er ukrudtsfrit og giver næringsstoffer til de planter, du gerne vil se vokse.