Polen bliver første land, der sender kampfly til Ukraine

Generelle nyheder

17/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Den polske præsident, Andrzej Duda, har udtalt, at Polen vil levere fire MiG-29 kampfly til Ukraine i løbet af "de næste par dage". Det gør Polen til det første NATO-land, der leverer kampfly til Ukraine.

Ukraine har af flere gange efterspurgt kampfly i kampen mod Rusland. Det har indtil videre blevet afvist, men nu træder Polen til.

Landet har været en af ​​Ukraines mest ihærdige støtter i kampen mod Rusland. Og Præsidenten, Andrzej Duda, har ofte forsøgt at overtale NATO til at forsyne Kiev med tunge våben. Nu har Duda antydet, at Polen kan sende yderligere kampfly i de kommende uger.

Det er ikkenødvendigvis kun Polen, der vil forsyne Ukraine med kampfly. Også et andet NATO-medlem, Slovakiet, vil sandsynligvis også sende fly i de kommende uger.

Ukraine har også bedt om amerikansk fremstillede F-16 kampfly, men Biden-administrationen har gentagne gange afvist anmodningen. USA siger, at det ville tage for lang tid at træne ukrainske piloter. Ligesom vedligeholdelse og logistik vil være for kompliceret at håndtere under en igangværende konflikt.

Det vil også være en eskalering af konflikten mod Rusland, der tidligere har lovet bål og brand overfor de lande, som skulle levere kampfly til Ukraine.

USA og de NATO-allierede har lovet at sende andre våben til Ukraine, herunder avancerede raketter som HIMAR'er og kampvogne som Leopard 2 og Challenger-vogne.