Amerikansk udenrigsminister: Kina og Indien kan have afværget atomkrig i Ukraine

Ukraine-krisen

27/02/2023

Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Skrevet af Redaktionen

Selvom krigen i Ukraine bliver ved med at hærge, så arbejdes der uden tvivl i kulisserne med diplomatiske midler at få løst den store krise. Måske skal løsningen findes fra lande, som normalt ikke er så udenrigspolitisk aktive.

Den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken udtalte for nylig, at Indien og Kina kan have været med til at overtale Moskva til at undgå at bruge atomvåben i forbindelse med krigen i Ukraine.

Udtalelserne kom mens krigen i de europæiske land kunne markerede sit første årsjubilæum. Dermed også samtidig med, at bekymringen om en russisk forårsoffensiv vokser.

"...andre lande, der måske har en smule mere indflydelse på Rusland i disse dage, som f.eks. Kina og som Indien, har fortalt ham direkte om deres absolutte modstand mod enhver brug af atomvåben. Og vi ved, at de formidlede deres budskaber. Og jeg tror, ​​det havde en vis effekt," sagde Blinken til The Atlantic under et interview, der blev offentliggjort i fredags.

I forbindelse med interviewet pointerede Blinken også, at Rusland og Indien har haft et tæt samarbejde gennem lang tid, og at et sådan samarbejde kan være svært at bryde på kort tid. Alligevel kan der spores en forandring af de diplomatiske bånd mellem de to store lande.

"Rusland har i årtier leveret militært udstyr til Indien og dets forsvar. Men det, vi har set i løbet af de sidste par år, er en bane på vej væk fra at stole på Rusland og i stedet gå ind i partnerskab med os og med andre lande, Frankrig og så videre," udtalte Blinken.

Mens bekymringerne for en eskalering af atomvåbentruslen fortsætter, sagde den russiske præsident, Vladimir Putin, i denne uge, at Rosatom og hans forsvarsministerium er nødt til at arbejde på at sikre, at landet er klar til at genoptage atomvåbentest, hvis det er nødvendigt.

I mellemtiden opfordrede Kina til fredsforhandlinger fredag, da Kina offentliggjorde sin plan for at afslutte krigen i Ukraine.

Mens vestlige magter afviste forslaget, blev visse elementer vedrørende brugen af ​​atomvåben opnået. FN udtrykte forsigtig optimisme over de kinesiske forslag, især over dokumentets opfordring til at undgå at bruge atomvåben.