Bilekspert: 5 top tips for en sikker og glad køretur

Generelle nyheder

09/08/2023

Foto: Pexels @Adrien Olichon
Foto: Pexels @Adrien Olichon

Skrevet af Emil B.

Selvom de fleste har været ude på køretur, er der stadig folk, der skal køre langt. Derfor får du her 5 tips til en sikker køretur.

Ingen bilist bryder sig om at sidde i trafik, men det er virkelig vigtigt for alles sikkerhed at bevare roen og ikke lade en frustrerende situation få det bedste af dig, ifølge vejtrafiksikkerhedsorganisationen GEM Motoring Assist (FDM i Storbritannien).

GEM's administrerende direktør Neil Worth udtalte: "Som bilister skal vi alle dele den samme vejplads, og vi skal alle følge reglerne. De fleste accepterer dette, men der er nogle få, der tror, det er acceptabelt at opføre sig aggressivt ved at bruge hornet, gestikulere eller udføre bevidst risikable manøvrer for at genere andre på vejen.

Og han tilføjer: "Det er mest almindeligt i vanskelige kørselsforhold, som tung trafik eller en lang kø – men for nogle er det blevet en del af den måde, de opfører sig på, på de fleste, om ikke alle deres vejture. De ignorerer risikoen for mulige konsekvenser, enten for dem selv eller for andre trafikanter. De lader frustration og vrede rette sig mod dem, der kommer i deres vej eller hvis kørselsmæssige handlinger provokerer dem. Det er en måde, de fleste aldrig ville overveje at opføre sig på i andre situationer, men når de kører, er det på en eller anden måde acceptabelt.

Top tips til en behagelig rejse:

GEM har identificeret nogle få trin, der forhåbentlig vil reducere risikoen for, at en fører bliver målet for en andens aggression:

  1. Bevar roen og udvise tilbageholdenhed. Hver rejse indebærer risikoen for frustration og konflikt. Gør det til et løfte at være tålmodig. Undgå at bruge dit horn og gestikuler aldrig i vrede.

  2. Undgå konkurrence og modstå lysten til at 'gøre gengæld'. Hvis en anden bilists kørsel skuffer dig, skal du ikke forsøge at belære eller irettesætte dem.

  3. Tryk ikke dig selv ind i trafikkøer, da ingen bryder sig om at blive tvunget til at give plads. Hvis du holder tilbage og signalerer tydeligt, vil du ikke vente længe, før en anden bilist giver dig plads.

  4. Sig tak, sig undskyld. Høflighed fremmer samarbejdet på vejen. Hvis du begår en fejl eller måske skærer det lidt tæt, undgår en undskyldende gestus konfrontation og hjælper med at afdramatisere vrede.

  5. Fjern dig fra problemer. Hvis du føler dig alvorligt truet af en anden bilist, skal du sørge for, at din bildøre er låst, og kør (med lovlig hastighed) til den nærmeste politistation eller travle område (tankstationer er ideelle). Brug din mobiltelefon til at alarmere politiet. Gentagen eller kontinuerlig brug af hornet vil sandsynligvis afskrække en potentiel angriber.

Neil Worth afslutter: "Vi begår alle fejl fra tid til anden. Men ved at udvise hensyn, tålmodighed og tolerance kan vi alle gøre vores del for at skabe et sikrere vejområde for alle."