Billigt DIY antikalk, hvis budgettet er stramt – eller du har glemt at købe kalkfjerner

Forbrug

07/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Kalk i elkedler skyldes hårdt vand og viser sig ofte som en hvid, kalkholdig substans i bunden af apparatet. Og her får du en mulighed for at tackle kalken i elkedlen med et hjemmeprodukt.

Citron er en klassiker, men natron fungerer også virkelig godt, og er et produkt de fleste har ved hånden. Til at begynde med at afkalke elkedlen skal du tømme vandet fra den og drysse rigeligt med natron i bunden af apparatet.

Derefter skal du hælde frisk vand oven på natronet og sørgede for, at der er masser af plads til, at vandet kunne boble og bruse. Derefter skal du sætte elkedlen over til kogning, før du lader den køle ned i cirka 10 minutter med åbent låg.

Tøm derefter vandet ud i vasken, og du har en skinnende, kalkfri elkedel. For at sikre, at alt natron var fjernet, skal du koge vandet i elkedlen to gange og tømme vandet. Natronen er en skånsomt slibende, hvilket betyder, at den er god at bruge i apparater, fordi den ikke efterlader ridser.

Fordele ved at afkalke

At tillade kalk at opbygge sig inde i elkedlen betyder, at apparatet skal arbejde hårdere for at opvarme vandet. Dette kan igen øge strømforbruget og "driftsomkostningerne", hvilket slet ikke er ideelt, især når vi går ind i vintermånederne. Derfor skal den jævnligt afkalkes.

Sarah Dempsey, rengøringsekspert hos MyJobQuote, fortalte Express.co.uk, at afkalkning af elkedlen kan få den til at koge meget hurtigere: "Dette gør den mere energieffektiv, og afhængigt af din energitarif kan det spare dig mellem halv til en hel krone hver gang, du laver en kop kaffe eller te," og hun tilføjer: "Det er ikke en stor besparelse, men hvis du bruger din elkedel regelmæssigt, vil det lægge sig op i løbet af et år. Du kan bruge en købt kalkfjerner eller bare bruge hvid eddike eller citronsaft."