Prepping er måske ikke nok: 3 udelivsvaner, du bør lære dig selv

112

12/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Danskerne hiver preppergear ned fra hylderne, men det er ikke nødvendigvis nok at have hjemmet fyldt med powerbanks og dåsemad.

POutdoorkæden Friluftsland har oplevet en betydelig stigning i salget af preppergrej som powerbanks og grej til kogning og rensning af vand, siden anbefalingerne fra Beredskabsstyrelsen kom i midten af juni.

Men varer en potentiel krisetilstand længere end nogle døgn, kan det være fornuftigt også at fylde rygsækken med basal viden og færdigheder indenfor friluftslivet.

"Det er selvfølgelig godt at have alt sit preppergrej i orden, men basale færdigheder inden for friluftsliv såsom at tænde et bål uden lighter eller tændstikker, skaber bestemt også en tryghed. Mange har måske prøvet kræfter med det i barndommen som spejdere, men for de fleste kræver det nok en genopfriskning," siger Mark Hvilsted fra Friluftsland i Næstved.

Han er ekspert i overlevelse med få remedier - såkaldt bushcraft, som han har dyrket i tyve år.

"Bushcraft handler om at skabe et godt liv i og af naturen. Det handler først og fremmest om at kunne sikre adgang til rent vand, at kunne overleve via naturens spisekammer og kunne skabe shelter. Det er alt sammen ting, som er gode at have kendskab til i krisesituationer," siger Mark Hvilsted, der lister følgende tips indenfor bushcraft, som er gode at kende eller øve sig på:

Sikr rent drikkevand

Tre liter vand per person kan hurtigt blive brugt op, og det vigtigste for menneskets overlevelse er adgang til rent drikkevand.

Man kan købe aggregater til filtrering eller bruge en gryde til at koge søvand, men har man ingen af delene, kan man koge vand fra vandløb og søer ved at grave et hul, fore hulet med en regnjakke, regnslag eller en pose og derefter fylde hullet med vand. Brandvarme sten fra bålet lægges så i hullet og vil bringe vandet i kog. Husk at placere en god bunke frisk gran eller lignende i bunden af regnslaget, posen eller regnjakken, så stenene ikke smelter materialet.

Et regnslag kan også bruges til at opsamle regnvand, der kan drikkes uden kogning. Har man ikke et regnslag, kan bark fra et birketræ skæres fri med en kniv eller flintesten og foldes til en lille båd eller kurv, der fæstnes med en klemme af to pinde i enderne.

Spis det, du kender

Er lagret af dåsemad randt ud, er der hjælp at hente i naturen, men man bør holde sig til det, man kender, som nødder og bær.

Der er dog også et proteinbehov at dække, og det kan gøres ved at spise bænkebidere, der nemt kan findes under sten, træstykker og lignende. Bænkebiderne kan med fordel ristes i bålet – og smager næsten som shawarma, når de er tilberedt.

Vil man fiske, men har ingen stang, kan man lave en ruse af pileflet. Rusen placeres et sted, hvor vandet løber, så fiskene kommer svømmende forbi af sig selv.

Hold dig tør og varm

Er man uden lighter eller løbet tør for tændstikker, kan man gnide to pinde mod hinanden og skabe gløder – men pindene skal være tørre, og teknikken kræver øvelse.

En kniv og flintesten mod hinanden kan også give gnister, der kan blive til ild.

For at få succes med teknikkerne, bruges birkebark eller tørt græs til at fange gløderne eller gnisterne, som så kan blive til et bål.