Så mange hestekræfter har en hest - svaret vil nok overraske dig

Videnskab

15/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nej, det er ikke én!

En bil med 200 hestekræfter kan yde den samme energi som 200 heste. Logisk, når man tænker på, at det jo netop er hestekræfter, det måles i.

Forkert! For modsat, hvad mange måske går og tror, så er 1 hestekraft IKKE det, en rigtig hest faktisk kan yde af energi.

Forvirret? Det er der ikke noget at sige til. Men der er faktisk en forklaring på, hvorfor det hedder hestekræfter, selvom det ikke som sådan har noget med heste at gøre.

Og vi har også fundet svaret på, hvor mange hestekræfter en hest så faktisk har!

Det er en hestekraft

En hestekraft (forkortet hk) er navnet på forskellige enheder til angivelse af mål for fysisk effekt.

En metrisk hestekraft er en fælles standard, hvor 1 hk = 75 kg × 9,80665 m/s² × 1 m/s = 735,499 W.

Det kan beskrives mere forståeligt, at en hestekraft svarer til den effekt, der er nødvendig for at kunne løfte en masse på 75 kg 1 meter lodret op i loften fra jordens overflade i løbet af 1 sekund.

Så langt så godt, men det er jo ikke så ofte, man ser rigtige heste hoppe lodret op, så det er ikke lige sådan at udregne, hvad en hest så faktisk har af hestekræfter.

Heldigvis har nogle kloge mennesker udregnet denne slags for os, og svaret på, hvor mange hestekræfter en hest har varierer faktisk.

Det kommer nemlig an på den konkrete hest, men spændet varierer fra, at en hest har mellem 2,5 og 15 hestekræfter alt efter den enkelte hest.

Som en lille bonusinfo kan vi fortælle, at en maksimale effekte et menneske kan producere svarer til lidt mere end en enkelt hestekraft.

Derfor hedder det hestekræfter

Forklaringen på, hvorfor det så faktisk hedder hestekræfter, skal findes i 1700-tallet.

Den skotske ingeniør James Watt ville nemlig markedsføre sin nyudviklede dampmaskine, men han fandt hurtigt ud af, at potentielle købere simpelthen ikke kunne forholde sig til den nye opfindelse.

Han blev gentagne gange spurgt, hvor mange heste den nye maskine kunne erstatte, og derfor besluttede han sig for at lave et eksperiment for at udregne, hvad en hest faktisk kunne trække - og så brugte han det resultat som enheden "hestekræfter", så han kunne beskrive, hvor fantastisk hans nye maskine var.

Kilder: Energy Education, Wikipedia, Global Electronics Service