Kvinder ældes bedre end mænd - og nu har forskere muligvis fundet forklaringen

Videnskab

22/03/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er et bestemt kromosom, der bliver aktiveret med alderen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Videnskabsfolk har muligvis fundet svaret på, hvorfor kvinder ser ud til at ældes bedre end mænds.

Kvinder har to X-kromosomer, men i de tidlige stadier af udviklingen bliver det ene af dem "slukket". Forskere har hidtil troet, at dette kromosom forblev inaktivt gennem hele livet. Men en ny undersøgelse fra University of California viser, at når kvinder bliver ældre, bliver dette stille X-kromosom aktivt igen.

Denne opvågning hjælper med at producere et protein, der beskytter hjernecellerne.

Gav forbedret kognition

Forskningen, der blev udført på hunmus, viste, at når det inaktive X-kromosom blev reaktiveret, begyndte det at producere Plp1, et protein, der er en vigtig del af myelin – en nervebeskyttelse, der spiller en stor rolle i hukommelse og læring.

Dette protein tillader også information at bevæge sig hurtigt mellem hjernens neuroner, hvilket er essentielt for kognitiv funktion.

Undersøgelsen afslørede også, at ved at øge produktionen af Plp1 i de aldrende mus, blev deres kognition forbedret, og de blev i stand til at løse labyrinter, som yngre mus ville. Det interessante er, at denne proces ikke kun fungerer hos hunmus, men også forbedrer kognitionen hos hanmus.

Tyder på større biologisk rolle end troet

Denne opdagelse giver nyt håb for forståelsen af kønsforskelle i aldring og kan åbne op for nye behandlingsmuligheder for både mænd og kvinder.

Forskningen tyder på, at kønsforskelle i biologien kan spille en større rolle i udviklingen af sygdomme, hvilket kunne føre til skræddersyede behandlinger for begge køn.

Forskningen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, påpeger, at medicinsk videnskab historisk har overset kønsforskelle, selvom disse kan have stor betydning for sundhed og sygdom.