Ældgammel teori om plat og krone sat i spil: Er det fifty/fifty eller ikke?

Underholdning

17/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Ny undersøgelse udfordrer vores tidligere opfattelse af møntkast og rejser spørgsmålet om, hvorvidt det virkelig er 'fifty/fifty' eller ej, når det kommer til denne ældgamle praksis.

I årtier har møntkast været betragtet som et eksempel på ren tilfældighed. Man skulle forvente, at udfaldet af et møntkast, med dens to sider, var helt lige – 50/50. Men nu har forskning kastet tvivl over denne langvarige opfattelse.

Et nærmere kig på møntkastets begyndelsesposition

En gruppe forskere har omhyggeligt undersøgt møntkast og analyseret resultaterne af hele 350.757 kast for at afdække sandheden bag denne ældgamle praksis.

Amerikansk matematiker Persi Diaconis og hans hold har udviklet en ny teori, der udfordrer den klassiske opfattelse. Ifølge Diaconis-modellen introducerer møntkastet en lille grad af slingren, der kan påvirke udfaldet.

Diaconis forklarer: "Ifølge Diaconis-modellen får precessionen mønten til at tilbringe mere tid i luften med den oprindelige side opad." Dette fører til, at mønten har en højere chance for at lande på den samme side, som den startede på – kendt som 'samme-sides bias.'

Resultaterne overrasker

Diaconis og hans team fandt, at mønter faktisk lander på den samme side, de blev kastet fra, omkring 51 procent af tiden. De rekrutterede også 48 personer til at kaste mønter fra 46 forskellige valutaer og fandt ud af, at chancerne for, at mønten viste den samme side, som den blev kastet fra, var 50,8 procent.

Konsekvenser af opdagelsen

Selvom forskellen på godt halvanden procent måske ikke virker stor, kan den have betydelige konsekvenser over tid. For eksempel hvis du kunne overbevise nogen om at deltage i et møntkastspil 1.000 gange i træk og kendte møntens startposition, kunne det give dig en lille fordel.

En simpel løsning

For dem, der ønsker at opretholde tilfældighed i møntkast til beslutningstagning, foreslår forskerne en simpel løsning: Hold møntens begyndelsesposition skjult. Dette vil bidrage til at bevare en mere retfærdig og tilfældig proces, når møntkast bruges til vigtige beslutninger.

Kilder: IFL Science