På trods af en stigende interesse for at opretholde et sundt indeklima viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, at mange husholdninger vælger at begrænse brugen af deres emhætter på grund af støjgener. Dette kan have sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, og derfor har Instituttet udarbejdet gode råd, som skal mindske den sundhedsskadelige partikelforurening fra køkkenet. Det skriver teknologisk institut i en pressemeddelelse.
- Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau. Det er ekstreme værdier, som er langt over verdenssundhedsorganisation WHOs anbefalinger. Korrekt brug af emhætten er især aktuelt i juletiden, hvor mange mennesker er samlet og der samtidig er travlt i køkkenet, siger konsulent Andreas Engholm Nielsen, Teknologisk Institut.
Slukker ofte emhætten
Tendensen er blevet konstateret gennem projektet Fremtidens Grønne Emhætter støttet af EUDP, der omfattede videooptagelser, interviews og en spørgeskemaundersøgelse blandt næsten 300 deltagere fra Danmark, Tyskland, Frankrig og Sverige. Resultaterne viser, at otte procent af respondenterne slet ikke bruger deres emhætte, mens 53 procent nogle gange skruer ned og 17 procent ofte helt slukker for emhætten på grund af støj.
- Vores undersøgelse afslører et paradoks, siger energiantropolog Maria Louise Bønnelykke, Teknologisk Institut.
– Folk ønsker et sundt indeklima, men slukker ofte for emhætten på grund af støj. De vælger altså den umiddelbare komfort frem for at beskytte sig mod usynlig partikelforurening. Det viser, hvor komplekst forholdet er mellem vores adfærd og sundhed i hjemmet.
Minimere partikelforurening
Teknologisk Institut anbefaler derfor, at danskerne bruger deres emhætte korrekt for at minimere partikelforurening fra madlavningen. Det drejer sig særligt om at tænde emhætten, lade emhætten køre i 30 minutter efter madlavning, huske også at brugen emhætten når man bruger ovnen, og åbne et vindue, for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis man ikke har anden frisklufttilførsel.
- Selvom mange emhætter har energimærkning, er det ikke en garanti for, at de er effektive til at opfange de skadelige partikler fra madlavningen. Effektiviteten kan variere, og det er vigtigt at sikre, at ens emhætte er god til at fjerne forureningen, så man kan beskytte sig mod usynlige sundhedsrisici, siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at forbedre grundlaget for, hvordan emhætter vurderes i EU’s Energimærkning. Formålet er at sikre at emhætter er klassificeret på den rigtige måde, så forbrugerne bedre kan træffe et oplyste valg ud fra hvor effektiv den er både energi og indeklimamæssigt, fx ved at tilføje evnen til at fjerne mados til Energimærket.
Markedet kan være jungle
Ifølge bygningsreglementet skal en emhætte kunne fjerne 75 procent af den generede mados. For hver liter luft der fjernes, skal ny luft varmes op af radiatorer eller gulvvarme, og derfor skal emhætten overholde bygningsreglementet ved at suge den lavest mulige mængde luft ud, for at forbrugeren får den mest energirigtige løsning.
- Men denne information er ikke nem for forbrugeren at finde, når de står i butikken og skal vælge en emhætte. De færreste er måske opmærksom på, at det er muligt at købe emhætter i forretninger i Danmark, som ikke lever op til Bygningsreglementet krav om at den udsugede luft skal føres til det fri. Disse emhætter er ikke lovlige at montere i sit hjem, men dette fremgår ikke af produktet. Derfor kan markedet for emhætter virke som lidt af en jungle, siger Christian Grønborg Nicolaisen.
Emhættens primære formål er, at fjerne fugt, lugt og partikler fra madlavningen, men det fremgår altså ikke af energimærket, hvor god den er til dette. Som forbruger skal man derfor undersøge sin kommende emhætte ret nøje, for at finde ud af, hvor god den egentlig er til sit primære formål. Det er derfor vigtigt, at man stiller sig kritisk over for et potentielt emhættekøb. Vælg derfor en emhætte med god dokumentation, og undersøg mulighederne hjemmefra på producentens hjemmeside, før du tager i en forretning, for at købe.
FAKTA:
Fem gode råd til at mindske partikelforureningen fra madlavning
Tænd emhætten og gerne 10 minutter før madlavningen begynder
Hvis du kan lugte maden, skal du skrue op for emhætten
Lad emhætten køre i 30 minutter efter madlavningen
Brug emhætten, når ovnen er i brug til f.eks. flæskesteg og and
Åbn et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten
Se Teknologisk Instituts video med gode råd: https://youtu.be/MFoGlFOvqOg