Rusland advarer: Først på dette tidspunkt vil krigen stoppe

Ukraine-krisen

22/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den ukrainske præsident er i USA for at tale til den amerikanske kongres.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den ukrainske præsident, Volodomy Zelenskiy, er i disse dage på et historisk besøg i Washington D.C.

Det er eftersigende første gang, den ukrainske præsident har forladt sit land, siden det blev invaderet af russiske styrker tilbage i februar 2022.

Han er i USA for at tale til den amerikanske kongres og gøre det klart for tvivlerne, at øget militær støtte til Ukraine ikke bare er et spørgsmål om landets overlevelse - det er et spørgsmål om hele den vestlige verdens fremtid.

Ikke overraskende er russerne langt fra begejstrede over, at Zelenskiy er i USA, og russernes humør blev ikke ligefrem bedre, da det kom frem, at amerikanerne har planer om at støtte Ukraine med et luftforsvarssystem kaldet Patriot.

Det bliver det, med længder, dyreste og mest avancerede militære udstyr, USA sender til Ukraine siden krigens start.

Russerne bruger imidlertid den amerikanske beslutning til at fortsætte deres retorik om, at "den særlige militære operation", som de ynder at kalde krigen i Ukraine, i virkeligheden er en kamp mellem Rusland og USA.

Den russiske præsident, Vladimir Putins, talsmand, Dmitry Peskov siger i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at det ikke vil hjælpe til at skrue ned for blodsudgydelserne i Ukraine, hvis USA sender Patriot-systemerne afsted.

Han siger ligeledes, at det heller ikke vil forhindre Rusland i at nå sine mål med invasionen.

Peskov siger i interviewet, at der ikke har været noget tegn på samtaler om mulig fred under Zelenzkiys besøg i USA, og at det blot beviser, at USA i virkeligheden kæmper en såkaldt proxy-krig mod Rusland.

Proxy-krig bruges som udtryk for krigshandlinger, hvor et land støtter en part aktivt for blandt andet at undgå, at modparten kan brede sin ideologi eller militære styrke. Det er set flere gange i verdenshistorien, og Vietnamkrigen er et af de tydeligste eksempler.

Her støttede Kina og USA hver deres part i krigen med både soldater og udstyr for at undgå, at den anden part sejrede.

Peskov siger videre i interviewet, at mødes i Washington er bevis for, at USA har i sinde at udkæmpe denne proxy-krig "til den sidste ukrainer".

Så hvis Peskovs ord skal tages for gode varer, vil krigen i Ukraine altså ikke slutte, før alle ukrainske indbyggere er flygtet eller omkommet.