Underkogt bacon og dårlig håndvask: Sådan blev 52-årigs hjerne inficeret med bændelorm

Udland

15/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er godt nok vildt!

En mand fra USA, der klagede over hyppig migræne, viste sig at have bændelormlarver i sin hjerne, sandsynligvis forbundet med at spise dårligt tilberedt bacon.

Den 52-årige besøgte sin læge, efter at hans sædvanlige migræne blev værre, og hans almindelige piller holdt op med at virke.

Scanninger fandt bændelorm-larvecyster i hans hjerne - som forårsager cysticercosis.

Læger mistænker "ukorrekt håndvask" som den altoverskyggende årsag til, at manden blev inficeret, og lægerne mener, at manden smittede sig selv ved at spise undertilberedt bacon.

Det skriver BBC.

Spredes gennem mad, vand og urene overflader

Cysticercosis er en type infektion forårsaget af larverne af parasitten Taenia solium (T.solium), også kendt som svinebåndorm, som kan føre til, at der udvikles cyster (cysticerci) i hjernen.

En person med en bændelorm kan smitte sig selv med bændelorm - en proces kendt som autoinfektion - som kan passere ud af kroppen som afføring og inficere andre i samme hjem.

At spise underkogt svinekød kan ikke direkte give en person cysticercosis.

Lægerne beskrev sagen i American Journal of Case Reports og skrev, at det "kun kan spekuleres" om mandens cysticercose blev overført gennem autoinfektion efter "ukorrekt håndvask".

I betragtning af hans "forkærlighed for underkogt svinekød", formodede lægerne, at han fik bændelormen fra sine "spisevaner".

Patienten blev behandlet med anti-parasitisk og anti-inflammatorisk medicin og er siden kommet sig helt.

Bændelormeæg spredes "gennem mad, vand eller overflader forurenet med afføring".

Sluger æggene

Ifølge US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) "trænger bændelormlarverne ind i væv såsom muskler og hjerne og danner cyster. Når der findes cyster i hjernen, kaldes tilstanden neurocysticercosis".

"Folk får cysticercosis, når de sluger T.solium-æg, der føres i afføringen fra et menneske med bændelorm. Mennesker sluger æggene, når de spiser forurenet mad eller putter forurenede fingre i munden," lyder det videre.

Forfatterne til rapporten om tilfældet konkluderede: "Det er meget sjældent, at patienter får neurocysticercosis uden for klassiske eksponeringer eller rejser, og sådanne tilfælde i USA blev anset for at være ikke-eksisterende."

De siger, at sagen fremhæver risikoen for "underkogt svinekødsforbrug" og efterfølgende autoinfektion.

"Det er historisk set meget usædvanligt at støde på inficeret svinekød i USA, og vores sag kan have konsekvenser for folkesundheden," konkluderer rapporten.