Teknologi fælder dom i Madeleine McCann-sag

Udland

19/03/2023

Politi/Instagram
Politi/Instagram

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Et schweizisk firma har brugt software til at nå frem til en dom om, hvorvidt den polske kvinde Julia Wendell virkelig er Madeleine McCann.

Julia afventer resultater fra tre DNA-prøver og en genetisk test, efter at hun skabte overskrifter for sine påstande via sin Instagram-konto.

Google er i tvivl

Der har nu været så megen medieomtale omkring hendes vilde historie, at Google nu viser et foto af Wendell i stedet for Madeleine, når sidstnævntes navn søges ifølge britiske Daily Star.

Julia hævder også, at hun har den samme sjældne øjenlidelse som savnede Madeleine - et coloboma i hendes højre øje. Tilstanden opstår, når en del af øjenvævet mangler og fører til en misformet pupil.

Julia pegede også på fregner, hun havde på benet og kinden, som så ud til at være på samme sted som den forsvundne lille pige.

Privatdetektiv: ”Julia blev smuglet ind”

Dr. Fia Johansson, en privatdetektiv, der arbejder på sagen, rejste til Polen for at grave dybere ned i Julias påstande og fandt ud af, at der ikke var nogen hospitalsjournaler i Wroclaw - den by hun angiveligt voksede op i - relateret til de første fem år af hendes liv.

Dette bekræftede kun Julias mistanke om, at hendes alder ikke er korrekt, da Madeleine ville være 19 i stedet for 21.

Dr. Johansson sagde, at hun er fuldstændig overbevist om, at Julia blev handlet ind i Polen som barn, uanset om hun er Madeleine eller ej.

Eksperter siger ”nej”

Ava-X, en teknologi udviklet til at hjælpe politiet, studerede billeder af begge piger i detaljer ved hjælp af et "face matching"-program.

En sammenligning af et barndomsbillede af polakken med en af hende som voksen gav et match, men resultatet var negativt, da et billede af Madeleine blev brugt.

Adspurgt om chancerne for, at Julia er Maddie, sagde Fehrlin, at han var 90 % sikker på, at de to var forskellige mennesker.