4 gode råd: Sådan gror du dine egne lækre tomater

Udland

18/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er tid til at så sommerens tomater allerede nu.

Tomater er gode at dyrke hjemme, fordi de kan trives på en række forskellige steder, herunder i et drivhus eller et udendørs solrigt sted.

Det skriver Express

Der er også et stort udvalg af sorter at vælge imellem, hvilket betyder, at danskerne kan skræddersy deres dyrkning til, hvad de planlægger at bruge tomaterne til. De kan dog være ret trængende, især i sommermånederne. Der er dog fire fejl som de fleste laver, der kan føre til at tomaterne ikke bliver helt så gode som de kunne blive.

1. Så på det rigtige tidspunkt

Ifølge Royal Horticultural Society (RHS) skal tomater, der skal dyrkes i et drivhus, sås mellem slutningen af ​​februar til midten af ​​marts.

Hvis du planlægger at dyrke udendørs, så så frøene mellem slutningen af ​​marts og begyndelsen af ​​april for at give dem den bedste chance for at overleve.

For at så tomater skal du fylde en lille potte med jord, vande den godt og derefter så tre eller fire frø på overfladen, før du dækker den med mere jord. Det er vigtigt at holde dem på omkring 18C, hvilket kan opnås i et opvarmet drivhus eller på en varm vindueskarm.

Plantning for tidligt kan forårsage en lang række problemer for haveejere, herunder frostskader eller endda råd.

2. Vand dem

Tomater er ekstremt tørstige planter, især i højsommeren, fordi de kan lide at blive placeret i direkte sollys.

RHS anbefalede at vande tomatplanter regelmæssigt, når de etablerer sig, for at holde jorden de står i jævnt fugtig. Langsom vanding er afgørende for glade tomatplanter, så sørg for, at vandet er helt absorberet, før du giver mere vand. Man bør altid vande lige omkring stilken, men gerne ude i jorden omkring den.

RHS sagde: "Svingende fugtniveauer kan forårsage problemer med tomatfrugten, såsom spaltning eller råd. Planter i beholdere tørrer hurtigt ud, så de skal muligvis vandes dagligt i varmt vejr."

At lægge et tykt lag mulch over jorden omkring tomatplanter kan hjælpe med at holde på fugt i jorden og afskrække ukrudt.

3. Gødning

Ifølge GardeningKnowHow er tomater meget sultne og de vil trives og potentielt producere flere tomater, når de forsynes med masser af næringsstoffer til at vokse gennem sæsonen. Hvis du ikke fodrer tomater, kan det potentielt føre til blomstrende råd, som er forårsaget af calciummangel.

RHS sagde: "For at øge antallet af tomater, især med planter i beholdere, bør man gøde hver 10. til 14. dag med en flydende gødning med højt kaliumindhold, når de første frugter begynder at svulme."

Der er flere tomatfoder på markedet, som kan købes fra både havecentre og online.

4. Beskæring

Når det kommer til beskæring, skal cordontomater behandles anderledes end busktomater, så det er vigtigt, at haveejere ved, hvilke de dyrker.

Ved cordontomater bør sideskuddene fjernes jævnligt, men busktomater behøver ikke denne form for pleje.

Fjernelse af sideskuddene fra tomatplanter kan hjælpe med at lede al energien tilbage til planten i stedet for løvet, hvilket hjælper med at booste frugtsætningen.

Haveejere bør tjekke efter sideskud, hver gang de vander planten.

RHS forklarede: "Busktomater er mere kompakte og mindre kraftige end cordon-tomater og behøver muligvis slet ikke støtte. Men hvis de bærer store tomater, kan sideskuddene begynde at hænge eller risikere at knække. Hvis det er tilfældet, skal du blot tilføje korte lodrette stokke, når det er nødvendigt, og binde skuddene løst til stokken."