Nord Korea forbyder kvinder at gå i shorts: De er kapitalistisk mode

Udland

15/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Lige nu oplever landet ellers over 30 graders varme.

Nordkorea har forbudt kvinder at bære shorts i den seneste undertrykkelse af enhver adfærd eller praksis, der anses for at være udenlandsk eller kapitalistisk.

De skriver Daily Mail

Under den seneste håndhævelse af det aflukkede riges lov om afvisning af reaktionær tankegang og kultur erklærede embedsmænd, at enhver kvinde, der bærer tøj, der ikke rækker under knæet, bryder principperne om 'socialistisk etikette'.

Ingen shorts i heden

Det kommer midt i at landet oplever temperaturer på over 30 grader, i et land hvor somrene er lange og fugtige, og de fleste borgere allerede er underlagt forfærdelige levestandarder under den dynastiske leder Kim Jong Un.

En indbygger i Nordkoreas Sydpyongan-provins fortalte Radio Free Asia på betingelse af anonymitet:

"Myndighederne stopper kvinder, der bærer shorts på gaden, og siger, at det ikke er i overensstemmelse med socialistisk tradition og livsstil. For et par år siden slog de ned på bredbenede nederdelsbukser og sagde, at de var japansk mode," sagde hun og tilføjede:

"Mange kvinder klager og spørger, hvorfor mænd kan bære shorts, og kvinder ikke kan. De siger, at myndighederne diskriminerer os."

Et dystert liv

For almindelige nordkoreanske borgere, der ikke er blandt de få privilegerede i nærheden af ​​Kim og hans partieliter, er livet dystert.

En stor del af landets befolkning døjer jævnligt med hungersnød, har ringe adgang til grundlæggende sundhedspleje og er konstant truet af straf for den mindste overtrædelse.

En Human Rights Watch-rapport om sociale frihedsrettigheder i landet lyder:

"Regeringen nægter systematisk alle grundlæggende frihedsrettigheder, herunder ytringsfrihed, offentlig forsamlingsfrihed, foreningsfrihed og religion. Frygt for kollektiv afstraffelse bruges til at tie uenighed. Myndigheder i Nordkorea sender rutinemæssigt opfattede modstandere af regeringen til hemmelighedsfulde politiske fangelejre i fjerntliggende regioner, hvor de udsættes for tortur af vagter, sultrationer og tvangsarbejde."

Den konkluderer: "Regeringen formår ikke at beskytte rettighederne for adskillige udsatte grupper, herunder kvinder, børn og mennesker med handicap."

Kvinder, der bliver taget i at misligholde de nyligt håndhævede no shorts-bestemmelser, risikerer derfor at blive udsat for alle mulige uforholdsmæssige straffe.