Lav denne slags øvelse to gange om ugen, og behold din styrke med alderen

Sundhed

14/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

At udføre denne type øvelse et par gange om ugen kan hjælpe vores kroppe med at forblive stærke og sunde, når vi bliver ældre.

En sundhedsekspert har afsløret, hvilke typer motion der faktisk fungerer bedst for at holde os sunde, og han siger, der er en ting, der er særligt effektiv. 

Det fortæller Daily Record.

Dr. Daniel Lieberman er professor ved Harvard University og specialiseret i menneskelig evolutionær biologi. Han optrådte for nylig på Steven Bartletts podcast "Diary of a CEO" for at tale om alt vedrørende sundhed.

Han forklarede, at han altid har været glad for at gå og løbe for at holde sig i form. Styrketræning havde han ikke overvejet før for nylig. Nu fortryder han, at han ikke begyndte på det tidligere: "Jeg er blevet mere seriøs med hensyn til at lave styrketræning. Jeg har altid elsket at gå og løbe og dyrke udholdenhedsaktiviteter, og jeg har altid hadet at lave vægttræning, jeg kan bare ikke lide det - jeg er ikke en særlig stærk person.

Og han tilføjer: "Mennesker har tendens til at gøre det, de kan lide, du får forstærkning fra det. Jo mere jeg studerede vigtigheden af modstandstræning, jo mere indså jeg vigtigheden af at lave vægttræning – især når du bliver ældre, og jeg har begyndt at skælde mig selv ud for at have været doven med det."

Nu sigter han mod at lave to "gode styrketræningsøvelser hver uge".

Vil gøre opmærksom på tab af muskel med alderen

I podcasten var han også inde den aldrende krop: "når du bliver ældre, kan tabet af muskelmasse være virkelig hæmmende. Når mennesker bliver ældre, har de en tendens til at miste muskler, og når mennesker gør det, bliver de skrøbelige, og du mister funktionel kapacitet. Det starter en ond cirkel.

Han forklarer så den selvforstærkende effekt ved det: "Når det først sker, er du mindre tilbøjelig til at være fysisk aktiv. Så spilder du muskler mere væk, det er meget hæmmende.

Og her er motion en gave: "Aldring er bare et tikkende ur. Der er intet, vi kan gøre ved alder, men senescens, der handler om måden, som kroppen nedbrydes på, når vi bliver gamle. Fysisk aktivitet bremser senescens – især for visse organer.