Mand holder sit nys tilbage: Ender med at blæse et hul i sin egen hals

Udland

13/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Har du nogensinde forsøgt at holde et nys tilbage?

Har du nogensinde holdt på et nys for at være høflig? Nå, du vil tænke to gange om at gøre det efter at have læst dette.

Det skriver Ladbible 

En britisk mand blev indlagt efter at have holdt et nys inde og endte med at sprænge et hul lige gennem halsen.

Holder sit nys tilbage

I en case-rapport udgivet tilbage i 2017 forklarede British Medical Journal det medicinske fænomen i en rapport med passende overskrift: "Snap, crackle and pop: when sneezing leads to crackling in the neck." Ret ikonisk - hvis du spørger mig.

I rapporten oplyste lægerne, at en 'tidligere rask og rask 34-årig mand' mødte op til alarmcentralen med et 'stemmeskifte' efter et særligt 'kraftigt nys'.

"Han beskrev en knaldende fornemmelse i hans nakke og en bilateral hævelse i nakken, efter at han forsøgte at stoppe et nys ved at klemme næsen og holde munden lukket," fortsatte rapporten.

Manden begyndte derefter at bemærke nogle mærkelige symptomer, herunder smerter ved synke, en ændring i hans stemme, en knaldende fornemmelse og hævelse i nakken, der førte til, at han søgte lægehjælp.

Blæser hul i halsen

Sagen var endnu mere bizar i betragtning af, at manden rapporterede at han 'ikke havde feber' eller 'tegn på åndedrætsbesvær'.

Ved en fysisk undersøgelse fandt sundhedspersonale 'hævelse og ømhed' i hans nakke med et røntgenbillede, der senere afslørede, at 'luftstriber' var blevet fanget i dele af mandens halsvæv.

Disse lommer af indespærret luft betød effektivt, at manden havde sprængt sin egen hals.

Forfatterne tilføjede, at det var den type skade, der normalt skyldes traumer, kirurgi eller infektion.

Kom sig fuldkommen

En af lægerne, der skrev rapporten, Wanding Yang, fortalte dengang til CNN:

"Denne 34-årige fyr sagde, at han altid prøvede at holde sit nys tilbage, fordi han synes, det er meget uhygiejnisk at nyse ud i luften eller ind i nogens ansigt. Det betyder, at han har holdt sine nys tilbage i de sidste 30 år eller deromkring, men denne gang var det anderledes [...] Heldigvis var det en meget lille perforering. Han behøvede ikke nogen operation."

Heldigvis kom patienten sig efter at have brugt en sonde og fået en antibiotikakur.

Rapporten bemærkede, at hans symptomer 'gradvist forsvandt i løbet af indlæggelsen'.

På en to måneders opfølgning viste manden 'ikke yderligere gentagelser eller komplikationer'.