Katte corona? Indblik i Vietnams brutale kattekødsmarked

Udland

30/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

I Vietnam afliver et enkelt slagteri på barbarisk vis mere end 20 stjålne katte i timen foran deres artsfæller. Situationen er kritisk, siger dyrevelfærdsorganisationer.

Katte i bur jamrer i rædsel, mens de ser en mand vælte ind med et sæt barbarisk udseende tænger og hive en afsted ud i nakken. Efter gentagne gange at have givet dyret stumpe slag, dropper han det ned i kogende varmt vand, og kaster det derefter i en maskine, der flår kattens pels af.

Hvert år bliver en million katte slagtet på denne måde, før de tilberedes og serveres på restauranter – en del af en grusom og farlig kødhandel i Vietnam.

Mange er elskede kæledyr, og ejere lever i konstant frygt for kattefangere, der snupper tusindvis om dagen for at give næring til dette lukrative og internationale kriminalitetsnetværk. Sorte katte er særligt eftertragtede for deres tilsyneladende medicinske evner.

I Kina spiser de hunde

Mens indtagelse af hundekød i Asien er almindeligt kendt, er den uhyggelige og hæslige handel med stjålne katte til gryden, lokalt kendt som thit meo, ikke udbredt i samme omfang.

Billeder offentliggjort af Daily Record af dyrenes vilkår vil være svære for enhver dyreelsker at udholde, men de har besluttet at offentliggøre dem i håbet om, at det vil hjælpe med at bringe en ende på denne grusomhed.

Rahul Sehgal fra Soi Dog, en organisation, der satte en stopper for den lovlige handel med hunde- og kattekød i Thailand i 2014, sagde: "Dette år er blevet erklæret for kattens år i Vietnam, med kattedyr hyldet som symboler på beskyttelse og held. Det er på tide, at de bliver behandlet i overensstemmelse hermed."

Syg af dyr

"Kattene bliver stjålet uden for kærlige hjem og på gader, før de transporteres under forfærdelige forhold og slagtes ved hjælp af de barbariske metoder." Siger Rahul Sehgal og tilføjer: "Hvert punkt i handelen involverer tæt kontakt mellem mennesker og disse bange dyr, og derfor mulig eksponering for sygdomme."

Verdenssundhedsorganisationen har advaret om, at katte- og hundekød er en trussel mod folkesundheden med risiko for rabies, trikin og zoonotiske sygdomme – vira som Covid, der springer fra dyr til mennesker. På gaderne i hovedstaden Hanoi fandt Daily Record restaurantejere, der hakkede kogte katte og hunde, mens beskidte bure proppet med forhåbningsløse dyr, der kiggede på.

Mange af kattene havde stadig halsbånd på og ønskede desperat at blive rørt og bad om hjælp. Andre var for udmattede og havde opgivet kampen. Oven på det ene bur lå et blodplettet skærebræt og en kødøkse.

Syge dyr

Dusinvis var syge med sår, anstrengt vejrtrækning og blodige næser, efter at de var blevet handlet over hele landet i sække på rejser, der varede dage, nogle gange uger, uden mad og vand.

Ved 7-tiden havde Daily Records udsendte set en sælger slå fem dyr ihjel i lyset af de forbipasserende motorcyklister, som ikke kiggede to gange. Eksperter siger, at mens både hunde og katte er tilbøjelige til stress, er kattedyr usædvanligt følsomme.

Soi Dogs leder af dyrevelfærd, Dr. Ala Izydorczyk, sagde, at stress forårsager immunsuppression, så katte er mere modtagelige for smitsomme sygdomme.

Hun forklarede situationen: "Disse katte lider af enorm og langvarig stress fra det øjeblik, de bliver fanget hårdhændet." Dr. Izydorczyk beskrev deres oplevelse som noget taget fra en gyserfilm, "deres følsomme lugtesans og hørelse betyder, at de er opmærksomme på, at andre bliver slagtet i nærheden, hvilket efterlader dem skrækslagne.”

Forbudt i '98

Katte kaldes små tigre i Vietnam på grund af deres formodede helbredende egenskaber. Den nøjagtige oprindelse til at spise dem er ukendt, men data tyder på, at det kun er steget i popularitet i det sidste årti.

At spise katte og hunde blev rutine under krigen, som bragte hungersnød til dele af landet. Men i dag opfattes kattekød som en stadig mere eksotisk specialret, der angiveligt har helbredende kræfter.

Slagtning og indtagelse af katte blev forbudt i 1998 i et forsøg på at tilskynde til ejerskab for at holde rottebestanden under kontrol.

20 i timen

Men disse beskyttelser blev tilbagekaldt i januar 2020, hvilket førte til en stigning i restauranter, der serverede dyrene. Handelen består nu af et netværk af tyve, restauranter og slagterier. Et stort lager, der blev angrebet tidligere i år, viste sig at have behandlet 500 katte hver nat i de sidste 10 år.

En undersøgelse foretaget af velgørenhedsorganisationen Four Paws viste, at op til 95 procent af vietnameserne mener, at det ikke er en del af deres kultur at spise hunde- og kattekød. Og 88 procent støtter et forbud mod handel.

I denne måned mødtes næsten 50 vietnamesiske politikere til et møde, hvor de diskuterede at gøre Hanoi til den første katte- og hundekødfri by.

Efter mødet kom politikerne med en udmelding: "Vi vil fortsætte med at kæmpe for skabelsen af ​​en juridisk ramme, så katte og hunde ikke længere udsættes for denne forfærdelige grusomhed."

Fokus på turisme og kattecorona

Landbrugsministeriets Ta Van Tuong indrømmede: "At udfase hunde- og kattekød er nøglen til at tiltrække flere turister, som i stigende grad bekymrer sig om miljøet og dyrevelfærdsforholdene." I 2019 blev Vietnam besøgt af 18 millioner feriegæster, en stor bidragyder til økonomien.

Matt Backhouse, Four Paws' leder af omstrejfende dyrepleje i Sydøstasien, tilføjede: "De kombinerede dyrevelfærdsproblemer i handelen med hunde- og kattekød og markeder for levende dyr er tikkende bomber. Hvis regeringer ikke handler for at stoppe den brutale handel nu og lukke ned for de grusomme markeder, er det et spørgsmål om, hvornår, ikke hvis, den næste globale pandemi stammer fra Vietnam."