Hylderne er tomme i Lidl: Oplever mangel på æg

Udland

14/11/22 | 17:44

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Lige nu deles der billeder af tomme hylder på Twitter

Lige nu oplever Storbritannien stor mangel på æg.  

Det skriver Mirror

Det betyder, at nogle butikker er begyndt at rationere hvor mange æg, man kan købe per kunde. 

Det er butikker som Tesco, Sainsbury's og Lidl, der har oplevet problemerne med levering af æg. Og rundt omkring i butikkerne har folk på indkøb spottet skilte, der advarer om forsyningsproblemerne. 

I en af Lidl-butikkerne er der sat en begrænsning på at folk kan købe tre pakker æg per kunde. 

Det er ikke klart, hvor mange butikker der implementerer den samme foranstaltning.

I mellemtiden har pubkæden Wetherspoon advaret kunder om, at de oplever "midlertidige forsyningsproblemer" kan betyde, at deres morgenmadsmenu er ændret. 

Landmænd rammes af prisstigninger

En del af grunden til at der opleves mangel på æg er fordi prisen på en kasse med et dusin æg allerede er steget med mere end 22 %, ifølge officielle tal.

Sidste år producerede Storbritannien 11,3 milliarder æg og måtte importere yderligere 1,4 milliarder for at imødekomme efterspørgslen.

Grunden til at Storbritannien oplever mangel på æg er, at Landmændene bliver ramt af en blanding af stigende priser og et udbrud af fugleinfluenza.

British Free Range Egg Producers Association (BFREPA) fortalte BBC, at bønderne blev presset af prisen på kyllingefoder - som er steget på grund af Ukraine-krigen - og skyhøje energiomkostninger.

"At fodre høns er nu mindst 50 % dyrere, end det var, og energipriserne er steget på samme måde, som forbrugerne har set deres indenlandske regninger stige," sagde BFREPA i en erklæring. "Brændstofforbruget er vokset med 30 %, mens arbejdskraft og emballage også koster mere."

Fugleinfluenza bærer del af skylden

En nylig undersøgelse blandt 163 landmænd tilknyttet BFREPA viser, at 33 % allerede har reduceret eller stoppet deres ægproduktion.

Landmænd lider også efter det største udbrud af fugleinfluenza nogensinde, som har resulteret i, at millioner af fugle slået ihjel.

Department Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) har dog afvist, at der er nogen forsyningskædeproblemer.

En talsmand sagde:

"Vi forstår de vanskeligheder, som fugleinfluenzaudbruddet forårsager for landmænd, men bestanden af ​​æglæggende høner er på cirka 38 millioner, så det er usandsynligt, at det vil påvirke det samlede udbud."