Få overblikket: Det sker der, hvis Joe Biden trækker sig som præsidentkandidat

Udland

03/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Rygterne er begyndt at svirre efter en særdeles uheldig debatoptræden.

Et oprør ulmer blandt demokraterne i USA.

Efter en særdeles skuffende debat fra præsident Joe Bidens side har der været snak om, hvorvidt han virkelig er blevet for gammel til at bestræde det embede, der kaldes det mest stressende i verden.

I denne uge er der så for alvor kommet tryk på rygtekedlerne, da et demokratisk kongresmedlem var ude og direkte opfordre Biden til at trække sig "for landets bedste".

Ifølge Reuters er der også flere af præsidentens kampagnedonorer, der opfordrer ham til at trække sig, ligesom op mod 25 demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus eftersige forbereder en samlet opfordring til Biden om at træde tilbage.

Men hvad sker der, hvis Biden trækker sig? Vil det sende sejren i armene på Trump?

Kan han trække sig?

Det korte svar er ja.

Hvis Biden vælger at trække sig som demokraternes præsidentkandidat, kan han gøre det mere eller mindre når som helst.

Der er imidlertid ingen tvivl om, at hvis Biden vælger at smide den politiske bombe, så har der været mange snakke og strategimøder internt i det demokratiske parti, inden det sker.

Vinder Trump så automatisk?

Nej, det gør han ikke.

Demokraterne vælger partiets officielle præsidentkandidat på det nationale konvent i Chicago d. 19.-22. august.

Som planen er nu, vil Biden og hans vicepræsident, Kamala Harris, blive valgt som kandidater.

Under konventet skal en kandidat have størstedelen af de delegeredes støtte - delegerede er de partirepræsentanter, der officielt vælger kandidaten, og de vælger på baggrund af primærvalgene i deres respektive valgkredse.

Hvem kan tage over?

Det oplagte valg af vicepræsident Kamala Harris, men hun døjer med lave meningsmålinger og har generelt været beskrevet som en "skuffelse" af mange siden sidste valg.

Under Bidens kampagne for at blive genvalgt som demokraternes præsidentkandidat havde han et par modstandere i form af forfatter Marianne Williamson og kongresmedlem fra Minnesota Dean Phillips.

Ingen af dem vurderes dog som sandsynlige valg til eventuelt at tage over for Biden.

Tre forskellige guvernører er også blevet nævnt som mulige arvtagere: Gavin Newsom (Californien), Gretchen Whitmer (Michigan) og Josh Shapiro (Pennsylvania).

Ingen af disse tre har dog offentligt udtrykt nogen ønsker om at erstattet Biden som præsidentkandidat.