Doktor afslører 'stille' pandemi: Jeg frygter den mere end Corona

Udland

07/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Han advarer om at vi i 2028 vil se tusindvis dø på grund af det.

En britisk topkirurg og sundhedspioner har afsløret den globale sundhedstrussel, som han frygter mere end Covid.

Det skriver Mirror

Lord Ara Darzi er en banebrydende kirurg. Han var den første person, der udførte robotkirurgi i landet, var banebrydende for nøglehulsoperationer og brugte AI til at diagnosticere brystkræft.

Den stille pandemi

I forbindelse med reformen af ​​NHS har hr. Darzi afsløret, hvad han har advaret om kan være den næste globale sundhedstrussel.

Antibiotikaresistens, der allerede er ansvarlig for at dræbe over en million mennesker om året, fører til ubehandlelige superbugs.

Det er dette, som sundhedspioneren har advaret om, er mere skræmmende end Covid-pandemien, der rystede verden.

Den 63-årige armenske flygtning er så bekymret over truslen fra antibiotikaresistens, at han er ved at oprette sit eget center for at kæmpe tilbage mod den "stille pandemi".

Der skal gøres noget nu

Prins William har sagt ja til at være en af ​​protektorerne for The Fleming Centre, som åbner i 2028, i Paddington, London. Parret mødtes første gang for år siden, og arbejdede på en af ​​de kongeliges mentale sundhedskampagner, og hr. Darzi roste Williams engagement for at hjælpe dem med at få en global indflydelse.

Åbningen vil markere hundrede år siden, at Alexander Fleming første gang opdagede penicillin, noget der er blevet en fast bestanddel i hverdagen for praktiserende læger i hele Storbritannien.

Men nu, delvis på grund af overforbrug og muterende superbugs, kan antibiotika føre til skabelsen af ​​sygdomme, der kræver millioner af liv.

Allerede et problem

I et interview til The Times afslørede han sine bekymringer og planer.

Han sagde: "I 2028 vil der være lige så mange mennesker, der dør af infektioner, der er resistente over for antibiotika, som døde af infektioner i 1928 før opdagelsen af ​​penicillin. Bakterier har eksisteret i tre milliarder år, længe før menneskeheden eksisterede. De har overlevede alle mulige forhold, fra den frosne verden til stor varme. De overlevede ved at mutere. Antibiotika er en ydre trussel mod bakterier, så de udvikler sig konstant til at blive resistente over for dem."

Han tilføjede, at på mange måder var antibiotikaresistens "mere skræmmende" end Covid, og hospitaler kan ende i situationer uden antibiotika til behandling af en infektion - noget han advarede om allerede sker.

Darzi advarede om, at antibiotika blev overforbrugt, da læger tog den "lette vej ud" ved at ordinere dem for forkølelse af influenza eller bare føle sig dårligt stillet - når de er der for at behandle bakteriel infektion.

Men chokerende nok er det ikke kun et menneskeligt problem, at nogle dele af verden også ser kvæg fyldt med antibiotika - hvilket forværrer problemet yderligere.