Den bliver hurtigt varm og 8 andre tegn på, din telefon er blevet hacket ifølge IT-ekspert

Udland

19/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Hvis du har en mistanke om at din mobil kan være hacket, så læs med her.

Hvis du har en mistanke om, at din telefon bliver hacket, så gå gennem denne tjekliste. Med risikable links, e-mails, tags på sociale medier og falske beskeder, der bliver mere og mere hyppige, kan det være svært at vide, om din enhed er blevet kompromitteret på en eller anden måde. Heldigvis er der et par afslørende tegn, der indikerer, at din telefon kan være blevet hacket, så du skal ikke gå i panik endnu.

Det skriver Ladbible.

Varm telefon

Nej, vi taler ikke om, at du har hentet den seneste opgradering, vi taler om, at din telefon bogstaveligt talt bliver en smule varm og generet.

Digital privatlivsekspert hos ProPrivacy, Ray Walsh, fortæller:

"Ud over at telefonens opladning falder hurtigere, er en enhed, der føles varm, selv når den ikke har været i brug, et muligt tegn på, at internetdata bliver forbrugt hurtigere end normalt. Hvis forbrugere bemærker, at de bliver ved med at overskride deres datagrænser, kan nogen "piggybacke" på deres sessioner."

Tager evigheder om at indlæse

Hvis du sidder og stirrer på din skærm i, hvad der føles som timer i træk, prøver at sende en sms eller indlæse en side på internettet, kan dette være et tegn på, at nogen har taget kontrol over din enhed.

Men for at kontrollere, om din telefon simpelthen er gammel eller om den faktisk er blevet hacket, skal du slukke for din enhed.

"Telefoner, der er blevet hacket, lukker ofte ikke ned korrekt eller lukker aldrig ned, selvom du fortæller dem det," forklarer CEO for Safr.Me Robert Siciliano.

Intet signal

Et kendt angreb, kaldet et 'nummeroverførselsangreb' indebærer at du modtager en sms eller e-mail fra din mobiloperatør og finder dig selv senere uden noget signal.

Det betyder, at dit mobilnummer er blevet 'porteret ud', og direktør for sikkerhed og informationsteknologi hos Pensar Development Kqayne McGladrey råder dig til at ringe til politiet med det samme, da din identitet er blevet stjålet.

Han tilføjer: "Du skal selvfølgelig ringe til din mobiludbyder og skal muligvis vise dem en politirapport for at bevise, at du er offer for identitetstyveri."

Nye apps ud af ingenting

Nogle apps kan indeholde malware, som kan skade din enhed og føre til, at en anden får adgang.

Hold øje med apps, der pludselig vises på din startskærm eller i dine indstillinger.

Dit batteri, der pludselig aflades som følge af en app, kan være et tegn på, at det er noget galt

Pop ups

Hvis du får mærkelige pop op-vinduer på din enhed ud af ingenting, eller hvis du ændrer pauseskærmen, kan dette også være et tegn på, at der er noget galt med din telefon.

"Et stigende antal pop-ups kan være et tegn på, at din telefon er blevet inficeret med en form for malware kaldet 'adware', som tvinger enheder til at se specifikke websteder, der genererer indtægter gennem klik," forklarer Rob Webber, CEO og grundlægger af MoneySavingPro.com.

Forfærdelig batteriydelse

Hvis du bliver udspioneret eller hacket, vil din telefon bruge meget mere energi, og dit batteri vil derfor tømmes hurtigere.

Hvis dette sker 'konsekvent', advarer præsident for Psychsoftpc.com Tim Lynch om, at der er risiko for at du muligvis er blevet hacket.

Eller det kan bare være et tegn på, at du virkelig har brug for en opgradering.

Dit dataforbrug er steget i vejret

På samme måde som en hacker, der dræner dit batteri, er et potentielt tegn på, at din enhed er blevet kompromitteret, at dit dataforbrug er steget - nogen eller noget lurer rundt i baggrunden.

Ledende retsmediciner hos Secure Forensics, Allan N Buxton, siger: "Se efter uregelmæssigheder eller usædvanligt store perioder med upload."

Sms'er eller opkald, som du faktisk ikke har foretaget

Din telefon kan blive kompromitteret, hvis du opdager opkald eller sms'er, du faktisk ikke selv har foretaget.

Hold særligt øje med beskeder eller opkald til personer uden for din kontaktliste.

Webber, forklarer: "Nogle af disse kunne være premium-numre, som malware tvinger din telefon til at kontakte -alt overskuddet lander i lommen på den person, der har kompromitteret din telefon."

Usædvanlig e-mail-aktivitet

Din e-mail er et kraftfuldt værktøj - indeholder en masse personlige oplysninger om dig og holder nøglen til mange andre konti.

Webber advarer: "Hold øje med e-mails om nulstilling af adgangskoder, du ikke har foretaget, eller sikkerhedsmeddelelser, der giver dig besked om, at din e-mail eller sociale mediekonto er blevet tilgået med en ny enhed, eller bekræftelses-e-mails, der siger, at du har tilmeldt dig nye konti, som du ikke er bekendt med."