De seneste par dage er tusindvis af danskere røget i den samme fælde på Facebook.
Heldigvis er det ikke noget, der umiddelbart virker til at have kostet dem hverken lækkede personlige informationer eller kroner og ører.
Nej, det er noget så "old school" som en kædebesked, der igen går sin sejrsgang på det sociale medie.
Og hvad er så beskeden? Læs bare her:
Bare for en sikkerheds skyld: Husk, at det er i morgen, at den nye Facebook-regel starter, hvor de kan bruge dine billeder. Husk sidste frist i dag!! Det kan bruges i retssager mod dig. Alt, hvad du nogensinde har slået op vil være offentligt fra i dag. Selv beskeder, der er blevet slettet. En simpel kopi og indsæt koster ingenting. Bedre på den sikre side.
Del ikke. Kopier og indsæt…
Umiddelbart ligner det jo en velment advarsel, så andre brugere af Facebook kan undgå at havne i juridiske problemer, men der er lige det ved det, at beskeden er det rene vrøvl.
Dansk Industri er bekymret
Ikke desto mindre har så mange danskere delt den flere år gamle besked, der af en eller anden grund er dukket op igen nu, at Dansk Industri har set sig nødsaget til at lave et opslag, hvor hele situationen bliver præciseret.
I opslaget, der blev offentliggjort mandag, kan man først læse selve kædebeskeden, og efterfølgende kommer så uddybningen:
Har du læst kædebrevet, der i øjeblikket (igen, igen) cirkulerer på sociale medier?
Tusindvis af danskere har i god tro delt opfordringen til omgående at dele teksten, der angiveligt forbyder Facebook og andre at gøre brug af dine billeder.
Kædebrevet er gammelt og har ad flere omgange cirkuleret i forskellige versioner. Fælles for dem er, at de er forkerte.
Den ”juridiske tekst” er naturligvis helt uden virkning.
Men det vækker bekymring her i DI, at så mange danskere bliver narret til at dele dybt manipulerende og falske oplysninger.
Recirkulationen af kædebrevet er endnu en anledning for os til at understrege behovet for digitale kompetencer - for alle - både i bredden og i dybden.
Med den digitale omstilling af samfundet og erhvervslivet følger et krav om, at teknologiforståelse og digital dannelse bl.a. tænkes ind i grundskole og ungdomsuddannelser.
Og bare for en sikkerheds skyld: Husk den kritiske sans og sunde fornuft.
Og tro ikke på alt, hvad du læser på internettet