Derfor opfordrer Diabetesforeningen i en alvorskampagne lige nu alle til at lade sig teste for type 2-diabetes, og på FN’s Verdens Diabetesdag den 14. november vil Diabetesforeningen skabe ekstra opmærksomhed om diabeteskampen.
Verdens Diabetesdag er en global kampdag, hvor livet med diabetes er i fokus. Diabetes er en alvorlig sygdom, der uden den rette behandling, som er kompleks og kræver meget af den enkelte, kan være både invaliderende og livsfarlig. Først når sygdommen bliver opdaget og behandlet tidligt, nedsætter man risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og tidlig død.
Derfor kører Diabetesforeningen en rød screeningsbus ind på Københavns Hovedbanegård med et tilbud til pendlere og forbipasserende om at blive gratis testet for type 2-diabetes fra 8-17.
"Vi opfordrer danskerne til at teste deres risiko for type 2-diabetes, men samtidig opfordrer vi også politikerne til i den kommende sundhedsreform at prioritere tidlig opsporing, så vi som samfund bliver bedre til at finde sygdommen, før den fylder. Diabetes er en stille sundhedskatastrofe, der fortjener meget mere opmærksomhed. I 2030 ventes mindst 420.000 danskere at have type 2-diabetes, og det vil lægge et tungt pres på fremtidens sundhedsvæsen. Derfor skal vi se alvoren ved diabetes i øjnene nu," siger adm. direktør i Diabetesforeningen Claus Richter.
Man kan også vælge at besøge et apotek, da mange apoteker rundt om i landet tilbyder en risikotest for type 2-diabetes.
På Diabetesforeningens hjemmeside diabetes.dk kan man gennemføre risikotesten online og derudover få gode råd til at forebygge type 2-diabetes.
Blåt lys på Verdens Diabetesdag
På Verdens Diabetesdag vil flere organisationer også vise solidaritet med diabeteskampen.
Når mørket bryder frem torsdag aften, vil Storebæltsbroen og Industriens Hus på Rådhuspladsen i København blive oplyst i den blå farve, der symboliserer Verdens Diabetesdag.
"Vi er meget glade for, at Sund & Bælt og Dansk Industri samler Danmark og danskerne om diabeteskampen. Med pylonerne og Rådhuspladsen badet i blåt lys er de begge med til at gøre sygdommen en større del af danskernes bevidsthed. Det er et vigtigt skridt i kampen for et godt liv med diabetes og en fremtid uden," siger Claus Richter.
Fakta
Hver dag får 61 danskere konstateret type 2-diabetes
365.000 danskere har i dag diabetes, og det tal vil stige til 467.000 i 2030.
100.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det.
Ca. 500.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes
Tal fra dataportalen Diabetestal.nu viser, at over 150.000 mennesker med type 2-diabetes i Danmark følgesygdomme, som nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme, der i værste fald kan føre til fx hjertesvigt, nyresvigt og amputation.