Ved du, hvad de betyder? 7 snotfarver, der sladrer om dit helbred

Sundhed

24/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Indrøm det bare: Du har også kigget på papiret, efter du har pudset næse.

Hvis du nogensinde har kigget på papiret efter at have pudset næse, har du måske spekuleret på, om din snot prøver at fortælle dig noget.

Nogle kalder det ulækkert, andre kalder det at passe bedre på sig selv – sundhed er rigdom og alt det der.

Og faktisk kan farven på din løbende næse, fjernede bussemænd og lignende helt sikkert fortælle dig meget om dit velbefindende.

Du tror måske ikke, at dit snot kan have mange farver, men ifølge Heathline er der en hel regnbue. Så sæt dig til rette med en kop the og forbered dig på at tjekke, hvor sund du er lige nu.

Klart

For det første har vi klart snot, hvilket lyder som det mest ønskværdige snot at have, hvilket er et tegn på gudeagtig sundhed, ikke? Forkert.

Ifølge Healthline betragtes det at have klart snot som 'sundt' eller normalt, men hvis du producerer for meget af det klare stof, og det løber frit fra din næse, kan dette være et tegn på høfeber, også kaldet 'allergisk rhinitis'.

Healthline forklarer, at symptomerne omfatter løbende næse, kløende, rindende øjne, nysen, hoste, kløende næse, hals eller mundhule, misfarvet hud under øjnene og træthed.

Du behøver heller ikke altid være allergisk over for noget – uanset om det er sommerens komme eller din nabos kat – for at blive 'velsignet' med en løbende næse.

Det er også muligt at opleve symptomet under graviditeten, det er forårsaget af hormonelle ændringer.

Derudover har mange nok også oplevet, at der bliver lukket lidt ekstra op for næsens sluser, hvis man har været ude i koldt vejr.

Hvidt

Hvidt snot er et tegn på, at du måske har et eller andet i kroppen, men bare rolig, det er typisk et tegn på almindelig forkølelse - og efter flere år med Covid er det ingen udfordring for os længere.

Ledsaget af at føle sig en smule tilstoppet omfatter symptomerne ondt i halsen, udmattelse, hoste, nysen, mild feber eller feber over 37°C, men lavere end 38°C, milde smerter i kroppen og en mild hovedpine'.

Desværre, hvis du oplever flere af de sidste symptomer, kan det være tegn på en infektion eller virus - bare fordi, du har fået tre coronavaccinationer, betyder det ikke, at du aldrig kan blive smittet med det igen, for eksempel.

Gult

Når du tænker på farven gul, tænker du sikkert også på solens stråler, en banan, farven på urin og sandsynligvis også snot.

Selvom gul snot er et tegn på, at din krop ikke er i topform, så frygt ikke, for farven betyder, at din krop kæmper tilbage mod enhver infektion, der har invaderet.

Du kan føle dig lidt svækket i mellem 10-14 dage, men gul snot kan være tegn på, at der er lys for enden af ​​tunnelen.

Healthline forklarer: "Den gule farve kommer fra cellerne - hvide blodlegemer, for eksempel - der skynder sig for at dræbe de invaderende bakterier. Når cellerne har gjort deres arbejde, bliver de kasseret i dit snot og giver det et mørkt, gulligt skær."

Grønt

Vi rykker lidt videre på klamheds-skalaen her, men jeg rækker gerne hænderne op og indrømmer, at jeg helt sikkert har set en grøn nuance på mine næseekskrementer før.

Grønt og tykkere snot indikerer, at din krop arbejder ekstra hårdt for at bekæmpe en infektion, og Healthline råder dig til, at du muligvis skal bestille en tid hos din læge, hvis du har været forkølet eller infektion i 12 dage eller mere.

Lyserødt eller rødt

Rød væske, der kommer ud af din næse - mere almindeligt kendt som blod - kan enten være tegn på en næseblod, hvis du er blevet slået på næsen, eller hvis du har kradset hul, da du skulle klø dig (eller grave efter guld ...).

Heathline giver det solide råd om blot at pudse næsen 'mere blidt', holde op med at pille den eller påføre vaseline for at fugte og berolige området.

Men hvis der er for meget blod (over en spiseskefuld) og det ikke stopper, kan det være på tide at snakke med en læge.

Brunt eller orange

Næstsidste farve i farvehjulet for snot er brun/orange.

Brunt/orange snot indikerer, at du enten har inhaleret noget støv eller lignende farvet stof, eller at du bare har en smule tørret blod i næsen.

Uanset hvad, så virker det ikke som meget at bekymre sig om.

Sort

Du behøver nok ikke engang at læse dette for at vide, at det bestemt ikke er normalt med sort snot.

Healthline forklarer, at det simpelthen kan være et resultat af luftforurening, at du tager stoffer eller bor i et hus med en, der ryger - og så kan din snot blive grå/sort.

Det kan også være et tegn på en 'alvorlig svampeinfektion', herunder mycetom svampebihulebetændelse, allergisk svampebihulebetændelse, kronisk indolent bihulebetændelse og fulminant bihulebetændelse.

Jeg kunne godt indsætte beskrivelserne af infektionerne her, men det vil jeg spare dig for. I stedet vil jeg henvise til Healthlines råd:

Det er en god idé at få en tid hos din læge for en mere formel diagnose, hvis du har sort eller gråt snot.