Tandplejer afslører: Dette kan spare dig på regningen hos tandlægen

Forbrug

19/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er særligt en lille post, du skal holde øje med.

Mange mennesker er af den overbevisning at nogen mennesker har dårlige tænder, og andre er bare heldige. Men sådan forholder det sig i ikke i virkeligheden.

Der findes en mindre gruppe mennesker som har medfødte eller erhvervede sygdomme/ lidelser, som gør at de har et meget større behov for forebyggelse af sygdomme i tænder og tandkød.

Men det er langt fra de fleste af os. Og hvis de mennesker fik den nødvendige hjælp, så ville de ikke have nær så mange udfordringer, og høje tandlægeregninger.

De fleste af os holder vejret og krydser fingre når vi går til tandlægen, og håber på det bedste. ”Han borede slet ikke!” kan mange sikkert huske fra en gammel tandpasta-reklame.

”Vi bør gøre op med, og ændre vores sundhedssystem, som det er i dag på tandsundhedsområdet. Ellers så griber vi ikke dem som har de største udgifter til tandlægebehandlinger,” udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Sygdomme i tænder og tandkød er livstilssygdomme

Hvis du lever sundt, så er risikoen for sygdomme lavere. Hvis du holder plakken væk, så er risikoen for tandsygdomme lavere. For det er plakken som er årsagen til alle tandsygdomme.

Men det kræver, at du ved, hvad du skal gøre for at holde plakken væk. ”Børst tænder 2 minutter 2 gange dagligt og brug fluor tandpasta” og ”husk lige tandtråden” er ikke altid løsningen.

For når det kommer til tandsundhed, så er der ikke nogen standardløsninger. Det ikke så meget hvad vi gør, men hvordan vi hver især gør det på den rigtige måde for os.

”Vi bør gøre op med, og ændre vores sundhedssystem, som det er i dag på tandsundhedsområdet. Ellers så griber vi ikke dem som har de største udgifter til tandlægebehandlinger,” fortsætter tandplejer Liselotte Hinrich.

De fleste børster ikke tænder godt nok

Undersøgelser viser, at selvom 69,4 procent af os børster tænder flere gange dagligt, har vi alligevel en moderat eller ringe mundhygiejne.

Næsten 90 procent af deltagerne med moderat mundhygiejne i samme undersøgelse oplyste, at de havde været til tandlæge mindst en gang årligt de sidste 5 år.

63 procent af deltagerne havde tandkødsbetændelse.

”Jeg har haft mange patienter som fortæller at de børster tænder flere gange om dagen, men alligevel har synlig plak og tandkødsbetændelse” fortsætter tandplejer Liselotte Hinrich

Står der IFB på din tandlægeregning?

Så er du langt fra den eneste. IFB (Individuel forebyggende behandling), stod der i gennemsnit på flere end 1 mio. regninger om året fra 2019 til 2022.

En IFB er meget mere end ”husk lige tandtråden” eller ”du skal børste mere grundigt der”. For ellers gør den ingen forskel, som formålet med ydelsen er.

IFB omfatter i princippet alle de tiltag, som er nødvendige for at gøre dig i stand til at ændre din mundhygiejne, så du kan stoppe en sygdoms proces eller lidelse i mundhulen.

Hvis tandlægen ikke har den nødvendige tid, så har han/hun heldigvis mulighed for at I aftaler en ny tid, uden merpris for dig. Så du kan få den hjælp du har brug for.

Sådan kan du spare penge

Din tandlæge/tandplejer kan ikke gøre dine tandlægeregninger mindre. Det er kun dig selv som kan det.

Hvis du får et hul i en tand, får foretaget paradentosebehandlinger eller IFB igen og igen, så forvent at din tandlæge/tandplejer giver dig den hjælp som du har brug for, så du kan undgå det fremover.

For det er lige præcis sådan du kan spare penge på dine tandlægeregninger.

”Alle sygdomme i tænder og tandkød kan forebygges. Men det kræver at vi som fagpersoner bruger den nødvendige tid til at undervise vores patienter,” slutter Liselotte Hinrich.