Pludselig stigning i "flydere" og 5 andre øjensymptomer, du ikke må ignorere

Sundhed

07/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I værste fald kan det koste dig synet.

Alder øger risikoen for at udvikle alvorlige øjenproblemer såsom nethindeløsning og grøn stær –tilstande, der kan bringe dit syn i fare.

At fange og behandle problemerne tidligt kan forhindre synstab. Derfor er det vigtigt at få en øjenundersøgelse mindst en gang om året og at tale med en læge med det samme, hvis du udvikler symptomer.

De stammer måske ikke fra noget alvorligt, men det er værd at finde ud af med sikkerhed.

Her er seks øjensymptomer, der kan indikere en alvorlig tilstand eller et problem.

En pludselig stigning i "flydere"

Flydere er sorte prikker eller snoede linjer, der vises foran dit øje, når du ser på en hvid væg eller blå himmel, og de er almindelige blandt ældre voksne. Det meste af tiden er de harmløse, siger Laura Di Meglio, O.D., en instruktør i oftalmologi ved Wilmer Eye Institute ved Johns Hopkins Medicine.

Imidlertid kan en pludselig stigning i flydere være det første tegn på nethindeløsning, en nødsituation, hvor et tyndt lag væv (nethinden) trækker sig væk fra sin normale position bagerst i øjet.

"Hvis du pludselig får salt og peber i dit syn, en hel masse små sorte prikker, lysglimt eller et slør eller gardin, der falder ned eller kommer op foran dit øje, så gå til skadestuen." Di Meglio rådgiver. "Tag ikke en lur, tag ikke en snack. Tag til lægen med det samme, for hvis vi kan fange det tidligt, kan vi redde dit syn."

En anden øjenlidelse, kaldet posterior glaslegemeløsning (PVD), kan også forårsage flydere og blink, siger Di Meglio. Men fordi en nethindeløsning er så alvorlig, er det bedst at se en læge med det samme for at udelukke det.

Pludseligt sløret syn (specielt hvis det er på et af øjnene)

Sløret eller forvrænget syn, der kommer pludseligt, er et klassisk tegn på aldersrelateret makuladegeneration - en øjensygdom, der er den førende årsag til synstab hos ældre voksne.

Makuladegeneration sker, når aldring forårsager skade på makula - den del af øjet, der kontrollerer fremadrettet syn.

Sløret syn fra makuladegeneration eller en anden alvorlig øjenlidelse udvikler sig ofte først i kun det ene øje. Men folk genkender det ikke altid med det samme, fordi det andet øje har en tendens til at kompensere.

"Du kan have virkelig sløret syn på det ene øje og ikke engang bemærke det, før du dækker det andet øje," siger Nathan E. Podoll, co-division chef ved Vanderbilt Eye Institute.

Pludselig sløring kan også være et tegn på nethindeløsning, grå stær eller dårlig diabetisk neuropati, eller det kan være forårsaget af et slagtilfælde eller en hjernetumor. Det bør altid bede om øjeblikkelig lægehjælp.

Lige objekter virker bølgende

Hvis lige objekter pludselig forekommer forvrænget, er det normalt et symptom på aldersrelateret makuladegeneration, sandsynligvis i et mere avanceret stadium, siger Podoll.

"Lad os sige, at du har persienner eller en dørkarm i dit hjem, der skal være lige. Hvis man kan se ud af det ene eller det andet øje, at det ser forvrænget, bøjet eller bølget ud, er det noget, man ikke skal ignorere,” forklarer han.

Hvis du har makuladegeneration, kan du også bemærke et sløret område eller et tomt sted nær midten af ​​dit syn, og at farverne ser mindre lyse ud end før. Du kan også have problemer med at se i svag belysning.

Din risiko er højere, hvis du er hvid, hvis du ryger, eller hvis sygdommen har været i din familie før.

Dobbeltsyn

Hvis du ser to billeder ved siden af ​​hinanden eller oven på hinanden, ved du, at noget ikke er, som det skal være.

Det første, en læge vil vide, er, om dit dobbeltsyn er på begge øjne eller kun det ene. Det kan du finde ud af ved at dække det ene øje.

Hvis du stadig ser dobbeltsyn, har du monokulær diplopi eller dobbeltsyn, der påvirker det ene øje. Monokulær diplopi er mindre bekymrende end dobbeltsyn, der påvirker begge øjne. Det kan være forårsaget af tørre øjne, de begyndende stadier af grå stær eller en aldersrelateret ændring af dit øjes form.

Dobbeltsyn, der påvirker begge øjne, kaldet binokulær diplopi, er mere alvorlig, og du bør komme afsted til en skadestue med det samme.

Kikkert dobbeltsyn kan være et tegn på et slagtilfælde, en hjernetumor eller en aneurisme, eller det kan indikere ukontrolleret højt blodtryk eller diabetes.

Ekstrem rødme eller hævelse

I mange tilfælde er rødme og hævelse forårsaget af noget, der er relativt let at behandle, såsom tørre øjne eller konjunktivitis (øjenbetændelse), siger Podoll. Men et ekstremt rødt eller hævet øje kan også være et tegn på en mere alvorlig tilstand, så det er vigtigt at få det undersøgt.

Den mest bekymrende synder ville være en betændelsestilstand i øjet, såsom uveitis eller scleritis. Infektion eller skade kan forårsage begge tilstande, men de er oftest forbundet med autoimmune lidelser som reumatoid arthritis eller lupus, siger Podoll. Andre symptomer på scleritis og uveitis omfatter ekstrem lysfølsomhed og sløret syn.

Både uveitis og scleritis kan forårsage permanent synstab, hvis de ikke behandles.

Øjensmerter, der kommer ud af ingenting

Pludselige øjensmerter kan være forårsaget af indre blødninger, en ridset hornhinde eller tørre øjne, siger Di Meglio. Hvis det er ledsaget af snurren i huden, kan det være et tidligt symptom på helvedesild, en virusinfektion, der forårsager et smertefuldt udslæt.

Den må¨ske mest frygtede årsag til pludselige øjensmerter er grøn stær - en alvorlig øjenlidelse forårsaget af øget tryk inde i øjet. Det meste af tiden har grøn stær ingen symptomer, men en type, kaldet akut vinkel-lukkende grøn stær, "kan føles som hovedpine eller tryk bag øjet," siger Di Meglio. "Du kan også have kvalme. Hvis det er rigtig slemt, kan du se regnbuer omkring lys. Det er et tegn på hævelse af hornhinden."

Uden behandling kan grøn stær forårsage synstab og blindhed.

Kilde: AARP