STOP! Smid ikke madrester ud, men brug det i stedet til hjemmespa

Sundhed

08/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Næste gang du går hen mod skraldespanden med en bananskal, så stop i stedet. For det kunne danne grundlaget for en hjemmespadag. Ja, du hørte rigtigt.

Sophie Trueman, økoekspert hos madspildsappen Too Good To Go, siger til Express.co.uk: "Der er så mange skønhedsfordele i vores madspild. Uanset om du bruger bananskaller til en ansigtsbehandling eller gamle teposer for at tilføre glans til håret, er der masser af måder at få mere ud af det."

Dette er gode nyheder for miljøet. For hver dag smider Storbritannien over 26 tons mad ud – og  i Danmark er det tilsvarende højt.

Her forklarer Sophie, hvordan du kan oprette en madspildsspa derhjemme.

Kaffegrums til eksfoliering

Kaffegrums er gode til at udglatte og eksfoliere huden. Koffeinen i kaffe udvider blodkar og skaber også en opstrammende effekt.

Tilsæt brugt kaffegrums til din foretrukne olie (kokosolie fungerer godt), tilsæt derefter to til tre spiseskefulde piskefløde og en spiseskefuld honning.

Gnub blandingen forsigtigt over din krop i cirkulære bevægelser for at fjerne døde hudceller. Skyl af.

Æggehvider til opstramning

Disse er rige på protein og andre næringsstoffer og er super nærende både for hår og hud. De har anti-aldrende egenskaber, der hjælper med at forebygge fine linjer og rynker og er kendt for at stramme huden og øge dens elasticitet.

Bland æggehviden med en halv teskefuld gurkemejepulver og en teskefuld appelsinsaft. Gurkemeje har antibakterielle egenskaber til at bekæmpe akne, og appelsin indeholder C-vitamin for at reducere pigmentering.

Påfør det i ansigtet og halsområdet og skyl efter det er tørret.

Appelsinskal for at lysne

Appelsinskal har flere hudfordele, da de indeholder oplysende C-vitamin samt calcium, magnesium og kalium, der fugter og eksfolierer.

Du kan forberede en hjemmelavet appelsinskalsskrubbe for at forynge huden og øge hudcellefornyelsen ved at forberede appelsinskalpulver derhjemme.

Tag tre til fire mellemstore appelsiner, fjern og skær skallen i tynde skiver. Lad skallen tørre i solen i to til fire dage og pulveriser den med en kværn.

Tag en spiseskefuld appelsinskalpulver og bland det med lige nok vand til at danne en pasta. Påfør det over hele ansigtet og halsen, mens du masserer forsigtigt for naturligt strålende hud.

Tebreve for at booste hårglans

Foretrækker du te frem for kaffe? Brugte teposer kan også komme til nytte.

Bryg en anden kande te med dine brugte teposer, lad det køle af, og skyl derefter teen gennem dit hår efter shampoo og balsam. Te giver naturlig glans til kedeligt hår og tilføjer ekstra volumen, mens koffeinen i det også kan hjælpe håret med at vokse hurtigere.