SSI advarer danskerne: 12 af 40 salmonellasmittede er blevet indlagt

Sundhed

01/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Smitten er spredt ud over hele landet.

Danmark er lige nu ramt af et udbrud med salmonella.

Siden midten af marts, hvor det første tilfælde blev fundet, er der således fundet 40 smittetilfælde, og af disse er de 12 blevet så dårlige, at de måtte indlægges.

Af hensyn til beskyttelse af personlige data, må Statens Serum Institut ikke oplyse alderen på de indlagte, men i en pressemeddelelse mandag skrev instituttet, at de smittede er i alderen 0 til 83 år.

Det skriver TV 2.

Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevaresinstituttet er lige nu i gang med at finde ud af, hvor udbruddet stammer fra, og selvom man endnu ikke har fundet kilden, er man begyndt at komm nærmere et svar.

Har smagt på farsen

Mistanken falder på hakket kød af en art, da flere smittede har fortalt, at de har smagt på farsen til en given ret, inden kødet blev stegt.

Den store spredning i antallet af smittetilfælde får derfor myndighederne til at frygte, at smittekilden er solgt i supermarkeder i hele landet.

Indtil videre er 16 af de 40 tilfælde fundet i Region Hovedstanden, 7 i Midtjylland, 3 i Nordjylland, 6 i Region Sjælland og 8 i Region Syddanmark.

Det er forventningen, at der vil komme flere tilfælde i den kommende tid, men for at mindske risikoen for at blive en del af statistikken, har Statens Serum Institut en opfordring til os danskere.

Hold dig fra den rå

Først og fremmest handler det om at huske de generelle anbefalinger for god køkkenhygiejne, men lige så vigtigt er det, at vi lader være med at smage på rå fars.

Vi skal derudover også sørge for, at hakket kød er helt gennemstegt, inden vi serverer det.

Udbrud med salmonella er ikke usædvanlige og forekommer omkring 15 til 20 gange om året med flere tilfælde i samme udbrud.