Stort udbrud i hele landet: 40 danskere smittet på bare en måned

Sundhed

30/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er 5 råd, du bør følge for at mindske risikoen for selv at blive smittet.

Siden midten af marts har 40 patienter været registreret syge med den samme type salmonella.

Det drejer sig om 24 mænd og 16 kvinder i alderen 0-83 år.

De første undersøgelser viser, at patienterne ikke har været ude at rejse, ikke har spist på de samme restauranter og ikke har deltaget i nogle fælles arrangementer.

Tilfælde i hele landet

Da patienterne bor i hele landet, tyder det derfor på, at det er en fødevare, der har været solgt i supermarkeder landet over.

”Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Foreløbige undersøgelser peger på, at smittekilden kunne være hakket kød solgt i supermarkeder,” udtaler epidemiolog Luise Müller, Statens Serum Institut.

Annette Perge fra Fødevarestyrelsen uddyber:

”Selvom vi endnu ikke ved med sikkerhed, hvad der har gjort folk syge med salmonella, vil vi gerne have at forbrugerne er ekstra opmærksomme på den gode køkkenhygiejne. Det er vigtigt, at man gennemsteger hakket kød, holder det spiseklare adskilt fra det rå kød og lader være med at smage på det rå kød,” siger hun.

Alle patienter er smittet med samme type salmonellabakterie.

”Salmonella af typen Typhimurium er tidligere fundet i kød fra kvæg og svin samt i udenlandske fjerkræprodukter og har tidligere givet anledning til sygdomsudbrud,” siger seniorforsker Marianne Sandberg fra DTU Fødevareinstituttet.

5 gode råd fra Fødevarestyrelsen

Salmonella er en konstant trussel mod vores sundhed, men det er muligt selv at mindske risikoen for, at man bliver smittet.

Fødevarestyrelsen har således samlet fem gode råd, som du bør følge for.

Vask altid hænder, når du har rørt ved råt kød

Husk at vaske dine hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig mad f.eks. stegt kød, salat og brød.

Vask hænder, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen eller stegepanden med fingrene. Få dråber kødsaft fra råt kød med bakterier kan være nok til, at du bliver syg.

Hold råt kød adskilt fra stegt - og fra salat og brød

Det er vigtigt at holde det rå kød adskilt fra det kød, som er stegt. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød til det stegte kød.

Gennemsteg hakket kød og fjerkræ

Hakket kød, fjerkrækød og mekanisk mørnet kød skal være gennemstegt. I disse kødtyper kan bakterierne nemlig også sidde inde i varen.

I hele stykker kød, som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemstegt.

Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, at det har været brugt til råt kød

Skærebræt og kniv skal skiftes eller vaskes efter brug. Så undgår du at sprede bakterier fra det rå kød via skærebrættet til mad, der er færdig og klar til at spise f.eks. salat eller brød.

Smid den brugte emballage fra råt kød direkte i skraldespanden

Det er vigtigt, at den færdige mad ikke kommer i kontakt med saft fra råt kød. Smid emballagen ud, og læg ikke det færdigstegte kød tilbage i emballagen.