Vi er ramt af ny epidemi: Statens Serum Institut advarer disse danskere

Sundhed

30/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der ses en stigning i antallet af smittetilfælde i øjeblikket.

I øjeblikket ses en stigende smitte i samfundet med lussingesyge. For de fleste giver lussingesyge kun mild sygdom, men gravide skal være opmærksomme på smitte.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Lussingesyge kaldes også den femte børnesygdom og skyldes infektion med parvovirus B19.

Lussingesyge er en almindelig og næsten altid mild sygdom. 2/3 af alle voksne har allerede haft virussen i børnealderen og er immune.

Symptomerne på lussingesyge er som ved en mild influenza, men ofte viser sygdommen sig først ved rødme af kinderne efterfulgt af et udslæt, specielt på arme og ben.

Lussingesyge og graviditet

Smitte med lussingesyge kan have betydning for gravide, da en infektion op til 20. graviditetsuge i nogle tilfælde kan smitte fostret, hvis moren ikke tidligere har været smittet.

Der er en risiko for udvikling af blodmangel hos barnet eller i værste tilfælde spontan abort. Blodmangel hos barnet kan ofte behandles.

”Lussingesyge er sjældent farligt, men der er en risiko for fosteret, hvis man ikke tidligere har haft lussingesyge, og man bliver smittet i graviditeten op til 20. uge. Derfor opfordrer vi til, at gravide er opmærksomme på lussingesyge i omgangskredsen og går til deres læge, hvis de tror, at de kan være blevet smittet,” siger overlæge Gideon Ertner.

Hvis du er gravid og tror, at du kan være blevet smittet på grund af lussingesyge i din omgangskreds, opfordres du til at kontakte din egen læge.

Lægen kan tage en blodprøve for at undersøge, om du tidligere har været smittet, eller om du er blevet smittet for nylig. Viser det sig, at du er smittet for nylig, vil lægen vurdere, om du skal henvises til en specialafdeling, der vil undersøge dig og dit barn. 

Lussingesyge og børn

Lussingesyge er meget sjældent alvorlig for børn. Der er ingen grund til at tage sit barn til læge ved symptomer på lussingesyge, med mindre man ellers er bekymret for barnet. 

Det er vanskeligt at forebygge smitte derhjemme og i daginstitutioner og skoler, fordi man ofte ikke opdager, at børnene er syge, mens de er smitsomme.

Man skal dog som altid huske de smitteforebyggende råd – bliv hjemme ved sygdom, luft ud, vask hænder, gør rent og host og nys i ærmet.

”Lussingesyge smitter stort set kun, før man får udslæt. Der er derfor ingen grund til at holde børn med tegn på lussingesyge hjemme fra institution eller skole, når de først har fået udslættet, hvis de ellers er raske nok til at komme afsted,” siger Gideon Ertner.