Pas på, når du går ud - rigtigt "forkølelsesvejr"

Sundhed

27/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Husk også håndsprit!

Hvis du var ude at gå en tur eller arbejde i haven i det flotte solskin søndag, var du bestemt ikke alene.

Men hvis du begav dig ud i den friske luft, har du måske stået med lidt af et dilemma: Hvad for noget tøj, skulle du tage på?

Nej, det er ikke et modespørgsmål, men et helbredsspørgsmål.

For hvor det kan virke som næsten sommerlige temperaturer, når man befinder sig i solen i disse dage, så er situationen en helt anden, så snart du befinder dig i skyggen.

TV 2 VEJR har faktisk lavet et lille eksperiment, der viser, hvor stor forskellen er på, om man befinder sig i sol eller skygge, og det er ikke småting!

Kl. 10 søndag formiddag lavede man en måling af overfladetemperaturen på en sort jakke, der befandt sig i solen - her blev temperaturen målt til 25 grader.

Men så snart målingen blev foretaget på ryggen af den sorte jakke, som altså befandt sig i skyggen, kunne resultatet skrives med et enkelt ciffer, nemlig 5 grader.

Altså hele 20 graders forskel på, om man befandt sig i solen eller i skyggen!

Og netop den forskel kan være en stor del af forklaringen på, at der er en del løbende næser og host rundt omkring i det danske land netop nu.

Som skabt til forkølelse

Hvis man begiver sig ud i den dejlige sol, kan man nemt komme til at svede, hvis man stadig har iklædt sig sin vinterjakke. Måske formaster man sig endda til at smide jakken og gå rundt i sin trøje - det er jo dejligt lunt.

Men når du så når til et skyggefuldt sted, bliver kroppen afkølet, og det øger risikoen for at blive syg.

Når man bliver afkølet, reagerer kroppen nemlig ved at trække blodet ind i kroppen for at holde på varmen omkring de indre organer. Udover, at det giver kolde fingre og tæer, betyder det også, at der er mindre blodgennemstrømning i næsens slimhinder.

Det gør en mere sårbar overfor virus.

Det skal dog siges, at du ikke kan blive syg bare af at blive afkølet. Virussen skal nemlig være til stede i kroppen for, at den kan give dig en tur under dynen, men i takt med, at flere og flere mennesker er ude i naturen, og mange måske ikke er så opmærksomme på at spritte hænderne af, som vi var under coronanedlukningerne, er det en uheldig kombination.